Beszélgetés Wolf Erika jógaoktatóval

etka-erika-269x280A jógát napjainkban egyre több nő használja életminőségének javítására. Wolf Erikát, az Etka – Jóga Erőgyűjtő Módszer helyi nagykövetét kérdeztük a jóga harmonizáló hatásáról.

Bármikor találkozunk Erika, te mindig fitt és mosolygós vagy. Mi a mottód az élethez?

Ismerjük fel a bennünk rejlő képességeket, mindig saját magunkban keressük a megoldást, hódítsuk meg önmagunkat!
Hogyan telik egy napod?

Én is, mint minden dolgozó nő reggel korán kelek. Talán annyi a különbség, hogy minden nap hajnali fél négykor egy óra Etka – Jóga gyakorlatsorral indítom a napom, „bemozgatom” magam a napi munkához. Majd a szokásos reggeli készülődés, és indulás a munkahelyemre. Egy szegedi Kft-nél dolgozom titkárnőként. Munka után, hétfőtől  – csütörtökig Etka Jóga Erőgyűjtő Módszer oktatásokat tartok Hódmezővásárhelyen és Szegeden. Mivel a hét első  napjaim hajnalban indulnak és általában este 9 – fél 10 körül fejeződnek be, ezért az otthoni és családi „feladataim”  hétvégére tolódnak.

 

Mikor és hol ismerkedtél meg a jógával?

2006 novemberében  volt egy hosszabb – hat héten át tartó – betegségem, amikor is az ágyamban betegen feküdve jött egy gondolat, hogy nekem jógáznom kell. Ekkor kerültem az Etka Jógával kapcsolatba, a mi Drága Etka Anyónkhoz.  Teli izgalommal, lelkesedéssel, kíváncsisággal mentem hozzá. Etka Anyó kedvesen, mosolyogva fogadott: átölelt és nézett. Ki vagy? Mit csinálsz? – persze mindezt csillogó gyermeki szempárral és életvidám mosollyal kérdezte. Szavait soha nem feledem:  „Jó oktató lesz belőled, tudod, csak még nem tudod, hogy tudod” (ezt ő a legelső találkozásunk alkalmával megmondta nekem). Majd folytatta, hogyan kell lélegeznem, hogyan használhatom rendeltetés szerint a testem, hogyan mozduljak az élet minden pillanatában, vérkeringésemet hogyan tudom állandóan frissen tartani. Csak hallgattam és csodáltam minden szavát:

“Állj a tükör elé, nézd meg a tartásod, van – e görcsös feszülés a nyakadban, a tarkódban, a válladban, a gerincedben? Vagy csak kellemes tartást érzel, minden szerved a helyén van? Van szervérzeted? A tükör a legőszintébb és leghatásosabb pszichológus: pontosan azt tükrözi vissza, amit lát és el kell viselni az őszinteséget. Könnyebb egy bálterem közönségét meghódítani, mint egyetlen személyt egy életen át meghódítva tartani, vagyis saját magunkat.”

Hazafelé menet is az ő hangja, szavai, bölcs és igaz mondásai csengtek a fülemben.

 

Mi az, amit Etka Anyótól mindenkinek érdemes elsajátítani?

A felismerését, és azt, hogy azt közkinccsé tette. A velünk született erőfelszabadító  képességünk felszínre hozását önmagunkban és újra alkalmazását, amelyekkel bámulatos eredményeket érhetünk el. Azt, hogy mi, emberi lények is úgy jöttünk a világra, hogy képesek vagyunk frissen, rugalmasan használni testünket – ott ahol vagyunk, minden külön időráfordítás nélkül, a nap 24 órájában, ülve, állva, járva, akár fizikai, akár szellemi munkavégzés közben. Csecsemőként még képesek voltunk egy sejtként cserélni a levegőt, rugalmasan, fáradhatatlanul mozdulni, frissen tartani a vérkeringésünket. Ez a képességünk nem múlik el a felnőtté válásunk során, csak rossz szokásainkkal elnyomjuk magunkban, de vissza tudjuk fejleszteni. Amíg ép az agyunk, fejlődőképesek vagyunk.

Aki elsajátítja ezt a módszert és gyakorolja, az összes szervét a helyére tudja tenni egyetlen mozdulattal. Őssejtként cseréli a levegőt – ahogyan a csecsemők – és frissen tartja vérkeringését, az elűzi a fájdalmakat, megelőzi a betegségeket és jó közérzetet biztosít.
Mi a jóga üzenete számodra, ami miatt az életed elmaradhatatlan részévé  vált?

Az  ősi mozgásforma a csecsemő képességével ajándékoz meg minket, általa egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak leszünk, mint valaha.

Milyen apró, ám annál hasznosabb jóga gyakorlatok vannak, amit akár utcán, akár munkahelyen is lehet végezni?

Az élettanilag helyes testtartás (természetes testtartás), a természetes mozdulatok, az őssejtkénti légcsere és a belső szerveink mozgatása, amelyek mindig ráérnek mozogni.

Jó- e zenét hallgatni a gyakorlatsor alatt vagy inkább csendben eredményesebb az elmélyedés?

Mivel az Etka Jóga bárhol és bármikor gyakorolható a nap 24 órájában, ezért erre a kérdésre így igazán nem tudok egyértelmű választ adni. Mindenki tegye saját igénye szerint!

Okleveles jógaoktató vagy, milyen típusú  foglalkozást szoktál tartani?

Az Etka – Jógát bárki – kortól, nemtől függetlenül elsajátíthatja, a sejtjeinket mindig vissza tudjuk emlékeztetni. Mivel nincs kezdő  és haladó csoportom, bárki bármikor bekapcsolódhat a foglalkozásokra. Mindig nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a kezdők is meg tudják érteni az Etka – Jóga Erőgyűjtő Módszer lényegét.

Milyen rendszerességgel kell gyakorolni a jógát, hogy a hatása érezhető legyen?

Az ötödik, hatodik foglalkozáson való  részvétel után minden Etka Jógázó érzi, hogy mi az, amit felszínre kell hoznunk önmagunkban – mivel minden egészséges csecsemő ezzel a képességgel jött a világra – megfigyelni, megérteni, majd állandóan, ösztönösen alkalmazni.

Milyen hosszú és hogyan épül fel egy jógafoglalkozás?

Egy foglalkozás másfél órás. Ezen időtartam alatt az egész testünket átmozgatjuk, a lábujjunktól a fejünk búbjáig, pezsegtetjük a véráramunkat, csonterősítő  gyakorlatokat végzünk állva, ülve, fekve és négykézláb. A foglalkozás alatt vérkeringést javító, lazító, nyújtó, gerinccsavaró, egyensúly és mozgáskoordinációs gyakorlatokat végzünk.

Mikor és hol lehet részt venni az óráidon?

Mivel Hódmezővásárhelyen és Szegeden is tartok foglalkozásokat, telefonos egyeztetés után mindkét városban megoldható a részvétel.

Gondolom, elsősorban nők látogatják az óráidat. Hány éves a legfiatalabb és a legidősebb tanítványod?

Igen, ez igaz, de van rá példa, hogy férfiak is igénylik e módszer elsajátítását. A legfiatalabb tanítványom 14 éves fiúgyermek, a legidősebb pedig 74 éves hölgy.

Tudsz – e kiemelni olyan sikertörténetet, melyben határozottan megfigyelhető a jóga általi eredményes változás egy beteg ember életében?

Számtalan pozitív visszajelzést kapok, ami csodálatos örömélménnyel tölt el.  Etka Anyó szavait szeretném  idézni: „Gyógyíthatatlan betegség csak kétféle létezik: a lustaság  meg a szamárság!”

Az erőnk az elménkben van. Meglepődünk, hogy mit bír el a testünk. A kor nem bánt minket, csak sohase hagyjuk el a belső sminket (a gondolatainkat).

Hasznos a jóga a kismamák számára is?

Ők életük legszebb napjait, heteit, hónapjait élik át, hiszen egy új élet születését fogják megtapasztalni. Igyekszem erre a szép időszakra számukra nagyon fontos és hasznos, mégis könnyen elvégezhető gyakorlatsort összeállítani. A terhesség és a szülés egészséges, természetes folyamat, úgy gondolom, hogy az Etka – Jóga Erőgyűjtő Módszer gyakorlásánál alkalmasabb mozgásformát nem is találhatnának.

Etka Anyó  egyik örök igazságát idézném:

„Az első mosolyod,

Az első  szavad,

Az első  lépésed varázsa

Örökké bennem él

Anyának lenni nincs ennél a világon

Csodálatosabb élmény”
Véleményed szerint mi kell egy nőnek ahhoz, hogy helyt tudjon állni a mindennapokban, mint anya, feleség  és dolgozó nő egyszerre?

Tegyük helyére a fejünket, domborítsuk a mellkasunkat, hagyjuk, hogy légzésünk, vérkeringésünk, mozdulataink újra az ősi, velünk született természetes módon működjenek. Ott ahol éppen vagyunk, a nap 24 órájában, bárhol és bármikor. Ilyen egyszerű!

Végezetül, ha színt kellene választanod, melyik lenne az?

Kettőt választanék: a kék és a fehér. A kék az ég és a tenger színe, a fehér pedig a tisztaságé.

Teljes szívemből kívánom mindenkinek, hogy előbb vagy utóbb érezze meg, hogy milyen csodálatos élménnyel tölti el egész lényünket ez a módszer!!!

 

Erika a beszélgetést Etka anyóhoz szóló gondolatával zárta:

Drága Etka Anyó!

Szeretnék köszönetet mondani, hogy igazi szellemi gyermekedként mindenben segítettél és segítesz a mai napig is. A gondolataid bennem vannak, amit saját tapasztalataimmal tovább adhatok másoknak.

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.