Az első sóterápiás vállalkozó – Farkasné Czeller Éva

 

 

A kisgyerekek körében sok gondot okoznak az arcüreggyulladás, krupp és egyéb felső légúti megbetegedések és azok makacs tünetei. A Hódmezővásárhelyen található sószoba üzemeltetőjével, Farkasné Czeller Évával beszélgettünk a sóterápia áldásos hatásáról.

 

Hogyan kerültél kapcsolatba a sóterápiával?

Egyszer láttam egy riportot a feltalálóval, aztán egy kirándulás alkalmából láttam egyet. Ott, akkor, azonnal tudtam, hogy szeretném megcsinálni Hódmezővásárhelyen. A feltalálón kívül én voltam az első sóterápiás  vállalkozó az országban. Ma már rengeteg sóterápia van országszerte.

Mióta működik a Somadrin Sóterápia Hódmezővásárhelyen?

1997 óta, 14.éve

Mit kell tudnia a szülőnek a sószobáról?

Ez egy zárt helyiség, nagyon sok sóval, hűvös, párás levegővel, negatív ionokkal. Ez nagyon egészséges a légutaknak, főleg hurutoldó hatása miatt. Kitisztítja a váladéktól, ezáltal a betegségek okát szünteti meg.

Milyen betegségekre gyógyír a sóterápia?

Asztma, köhögés, allergia légcsőhurut, krupp, arc- fül és homloküreg problémák. Külön felhívnám a figyelmet az légúti allergiásoknak.
Az allergén anyagok  gyulladást okoznak, és váladékot termelnek. Sajnos az a tapasztalat, hogy egyre jobban elhúzódik az allergia szezon, és egyre több mindenre  kezd allergizálni.  A sós levegő segít a gyulladás csökkentésében, tisztítja a légutakat, így segít az egészség visszaállításában, meggátolja a komolyabb betegség (pld.asztma) kialakulását.

Használható-e betegség  megelőzésre a sószoba?

Feltlétlenül. Ha egy megfázás után sóterápiával kitisztítjuk a légutakat, akkor nem marad lerakódás, amely táptalaja a következő fertőzésnek. Sokszor azt hiszik, hogy a gyerekek mindig megfáznak, vagy elkapják egymástól a bacikat, de az a tapasztalatom, hogy legtöbbször meg sem gyógyulnak igazán, hanem saját magukat felülfertőzik.

Mi  a különbség az otthon bekapcsolt sólámpa és a sószoba között?

A levegőben lévő só töménységében. Gondoljuk el, hogy egy kis tömbnyi sóból mennyi negatív ion, és só szabadul fel egy sólámpa esetében, és milyen sós lehet a levegő egy  13 m2-nyi területen, ahol közel három tonna sótégla van, és még tömény sóoldat is párolog. A sószobában negyvenszer sósabb a levegő, mint a tengerparton.

Kiknek ajánlott a sóterápia?

Mindenkinek. A legfiatalabb vendégem 2 hónapos volt, a legidősebb 86 éves. Nincs korosztályhoz kötve.

Általában mely korosztály keres fel titeket?

Főleg gyerekekkel jönnek, és az idősebb, nyugdíjas korosztály. Akik dolgoznak, nehezebben jutnak el hozzám, idő hiányában. Ha már mindent kipróbáltak, és semmi nem segített, akkor eljönnek ők. is. Nagyon sok embernek segített már.

Volt olyan, hogy nem használt a terápia?

Igen, előfordul, és ennek két oka lehet.   Vagy nem töltöttek el elég időt a sószobában, vagy nem az a betegsége, amire a sóterápia való. Pl. sokszor okoz köhögést a gyomorból párolgó sav.

Hány férőhelyes a sószoba?

Nyolc ember kényelmesen elfér.

Mi található a szobában?

Sótégla van körben, és rajtuk edények, amelyekben telített sóoldat van, felturbózva ásványi anyagokkal.   Egy részük elpárolog, és ez adja kellemes, párás, sós levegőt a szobában.  Asztal a gyerekeknek a játékhoz, és székek.

 

Szülő bemehet-e a kisgyerekkel?

Óvodás korú gyerekekkel ingyen bemehet egy szülő.

Milyen öltözéket igényel a sószoba használata?

Teljesen normál, utcai öltözékben kell jönni. A cipő tetejére kell mamuszt felhúzni, hogy minél jobban meg tudjuk őrizni a tisztaságot, és a pormentességet.

Lehetséges-e, hogy betegséget kapnak el egymástól a bent ülők?

Nem. Végeztek méréseket, hogy az ilyen sószobákban, szinte nullával egyenlő a csíraszám. Tudjuk, hogy a só fertőtlenít(tartósítás), gyulladásgátló hatása van. Az sem elhanyagolható szempont, hogy ide nem a fertőző állapotban jönnek, hanem a betegségek lefolyása utáni állapotban, amikor nem múlik a köhögés, vagy fennmarad a gyulladás. Lázasan nem szabad eljönni.

Mennyi időt öltenek átlagban el bent a gyerekek?

Egy alkalommal legalább egy óra hosszát el kell tölteni, és ezt kúraszerűen kell ismételni, minimum 10 napig. Az a tapasztalatom, hogy ez a hatásos, ezzel lehet eredményt elérni. Természetesen nem mindenkinek elég a 10 óra, mert egy idült betegségnél ennél több kell. Ezt soha nem én döntöm el, hanem maga a vendég, mert úgyis érzi, hogy van-e még szüksége a terápiára. Erdélyben, a  parajdi sóbányába orvosi beutalóval mennek ez emberek, és napi 3-4 órát töltenek el naponta. Az a tapasztalat, hogy főleg gyermekkorban még az asztma is meggyógyul, ha egy-két évig kúrát vesznek félévenként.

Mit tudnak ott csinálni, mivel tudják lefoglalni magukat?

Nem kell egy helyben ülni a gyerekeknek sem. Lehet játszani. Vannak játékaink, de lehet hozni a saját, kedves játékokat is. Ilyenkor van egy nyugodt óra, hogy a szülő a gyermekével foglalkozzon. Mesélhet neki, társasozhat vele. Ha nagyobbacska, akkor tanulhat, olvashat, hallgathat zenét, stb. El lehet hasznosan tölteni az időt. Az a fontos, hogy nagyokat lélegezzenek a jó, sós levegőből.

Mi érezhető a sószoba használatakor?

A sós levegő szagtalan, csak lehet érezni, hogy más, mint a szokásos. Kúrák után viszont,  sokszor oldódik a lerakódás, és ez náthás tünetekkel, a váladék ürülésével,  köhögéssel járhat. Sokan azt hiszik, hogy megfáztak, pedig csak a só fejti ki áldásos hatását. Sokan meglepődnek, hogy milyen sok, lerakódott váladék van bennük, és a gyerekekben.  Sokszor sikerült már elkerülni az orrmandulák kivételét, mert eltűnt az a közeg, ami gyulladásban tartotta. Szépen összehúzódott a megduzzadt nyálkahártya.

És meddig tart a hatása?

Ha sikerül jól kitisztítani a légutakat a huruttól, akkor sokáig lehetünk egészségesek. Vírus ellen nem véd semmi, de tiszta, egészséges légutakkal egy vírusos betegség lefolyása is más, mintha tele van hurutos gócokkal.
Van olyan anyuka, aki a nagyobbik gyerekét hozta 3 évvel ezelőtt, és azóta semmi baja nincs, most a kicsivel jött el. Olyan is van, aki gyerekkorában volt itt, és már a saját gyerekét hozza.

Van valami mellékhatása a terápiának?

Semmi rossz mellékhatása nincs, csak a váladék fokozott ürülése, de ez a  lényege az egésznek.

Csak kúraszerűen érdemes használni a sószobát, vagy alkalmanként is eredményes?

Ha valaki köhög, beteg, mindenképpen érdemes kúrát csinálni, és utána lehet fenntartó kezelésként eljönni hetenként, vagy időszakonként egy újabb kúrát csinálni, mondjuk ősszel.

 

Ha további kérdéseik vannak a sóterápiával kapcsolatban, itt érdeklődhetnek:
Farkasné Czeller Éva
tel:  62 636640
e-mail:czellerevi@gmail.com

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.