Biztonság a gyerekszobában

Abban a családban, ahol gyerek születik, bizony hamar rájönnek az újdonsült szülők, hogy lakásuk nem biztos, hogy a gyermek igényeinek és biztonságának megfelelően lett kialakítva. A régen még ártalmatlannak tűnő gurulós asztalok, nagy tükrök, telepakolt könyvespolcok, most valóságos időzített bombává válhatnak totyogó gyermekünk ténykedése miatt. Nézzük hát végig mikre kell figyelni és hogyan tehető biztonságosabbá a babalak!


Egy csúszó-mászó gyereknek tér kell. Ez az első és legfontosabb szempont. Ha tehetjük, alakítsunk ki számára legalább egy olyan helyiséget, ahol bátran felfedezőútra indulhat, anélkül, hogy különösebb veszélyben lenne. Általában ez a gyerekszobában a legkönnyebben kivitelezhető, hiszen eleve ott található a legkevesebb veszélyt okozó tárgy.

Már önmagában azzal sokat segítünk, ha nem zsúfoljuk tele a szobát. A gyerekszobában nincs sok mindenre szükség: kell egy kiságy, esetleg pelenkázóval, szekrény, polcok, esetleg egy szék vagy fotel. Próbáljuk kiküszöbölni az éles sarkokat, veszélyes kiálló részeket; a konnektorokat fedjük le, az elektromos vezetékeket pedig rejtsük el. Nem feltétlen kell óriási szekrényeket és polcokat vásárolni- a rengeteg játékra számítva-; szerintem a legpraktikusabb és legveszélytelenebb tárolási mód a nagy műanyagdoboz. Ezeket sokszor ingyen megkaphatjuk a pelenkához csomagolva, de külön megvásárolva sem óriási összeg. Nagy előnyük, hogy nem foglalnak sok helyet, a gyerek önállóan ki és be tud pakolni belőlük és, hogy teljesen veszélytelenek, ha nem rakjuk rájuk a dobozok tetejét.

Érdemes figyelni a babaszoba dekorációjára is. A nehéz tükrök, bekeretezett képek sok sérülést okozhatnak, de ugyanígy veszélyesek a zsinórokat, szalagokat tartalmazó díszek. Tegyünk biztonsági zárat a fiókokra, ajtókra, ablakokra; élvédőket a bútorok széleihez. Az ablak közelébe ne helyezzünk semmilyen bútort, amin esetleg a gyermek fel tud mászni és így eléri az ablakot.

Törekedjünk a minimalizmusra! A kiságyban például összesen egy matracnak és egy lepedőnek van helye. Ne ott tároljuk a plüssjátékokat, a ruhácskákat, mert könnyen fulladást okozhatnak, arról nem is beszélve, hogy bizony nehezítik az elalvást, hiszen elterelik a gyermek figyelmét. A kiságy megvásárlásánál pedig arra figyeljünk, hogy a rácstávolság a biztonsági előírásoknak megfeleljen, nehogy beszorulhasson a gyermek feje.

Ha többszintes lakásban vagy házban lakunk, nyugodtan használjunk gyerekrácsot a gyerekszoba ajtajánál vagy a lépcső tetején és alján-természetesen itt is figyelve arra, hogy a biztonsági szabványoknak megfeleljen. Ma már a járókáknál kicsit nagyobb terepet biztosító babakerítés is kapható, bár nem olcsó, de tökéletesen biztonságos.

Minden olyan gyógyszert, vegyszert, pelenkázáshoz használt krémet, amik veszélyesek lehetnek, tároljunk lezárt helyen, hogy gyermekünk véletlenül se férjen hozzájuk! Amennyiben a fűtőtest régebbi típusú és könnyen megégetheti magát vele a baba, mindenképp készítsünk elé rácsot, ahol nem fér be a gyerek pici keze.

Persze egy ilyen lista sosem lehet teljes, természetesen a kis lurkók mindig találnak módot arra, hogy keresztülhúzzák számításainkat. Azonban ha már ezekre a minimumokra figyelünk, mi is nyugodtabb szívvel hagyjuk felfedezni a kis csöppséget és végezhetjük közben a teendőinket. De azért legyünk készenlétben a legváratlanabb fordulatokra is…

Végh-Kósa Anita

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.