A mese mesés ereje

2010. szeptember 30-án nyílik meg a világ első Meseterápiás Központja, ahol azoknak az embereknek nyújtanak segítséget, akik életükben valamiért elakadtak, bizonyos helyzetet nem tudnak segítség nélkül feldolgozni. Ennek kapcsán kezdtem el szétnézni a meseterápia világában. Meglepő és döbbenetes volt találkozni a mese erejével, észrevenni, hogy a szórakoztatáson túl milyen fontos és hasznos szerepet tölt be a gyerekek és a felnőttek életében. Igen, a felnőttekében is.

Mesebeli párhuzam


Minden élethelyzetünk fellelhető valamelyik mesében, hiszen a népmesék a hagyomány útján szentelt tudást, tapasztalatot hordozzák. A legtöbb mesében találkozhatunk a férfi, női élet nehézségeivel, a felnőtté válás előtti küzdelmek sorával, a célba érés jutalmával.

A mese ívét tekintve a mese kezdete a gyermekkor szimbolikája. A mesehős elindul otthonról, lezárva a gyerekkorát, hogy a veszedelmekkel, feladatokkal teli út után elérje célját, beteljesüljön az élete, felnőtté váljon. Számos mese végén meg is kapják a küzdelemért járó jutalmat, a királyságot, vagy a királylányt, a családalapítást. Ez mind felelős beosztás, csak az tudja jól ellátni a feladatot, aki időközben érett felnőtté tudott válni.

Érdekes megfigyelés az is, hogy a mesében nem számít, hogy szegény legény indul-e el vándorútra vagy épp a királyfi kerekedik fel szerencsét próbálni. A származás nem szempont a végkifejlet tekintetében, mindkét esetben a szülői ház elhagyása után ugyanaz a folyamat veszi kezdetét, ugyanúgy meg kell küzdeniük a felnőtté válásért.

A küzdelmes út során előjönnek a mágikus elemek, a valótlannak tűnő lehetőségek, melyek a megoldáshoz segítik a mesehősöket. Ezek mind arra sarkallják a mesehallgatót, hogy merje használni a fantáziáját az életben is a feladatai megoldásához, merjen nagyot gondolni, és elrugaszkodni a földtől, ha épp az szükségeltetik. A mesék világából az a tanulság is levonható, hogy ha szembenézünk problémáinkkal, akkor kellő bátorsággal és kitartással sikeresen célbajutunk.

A gyerekpszichológusok szerint nagyon fontos, hogy egy kisgyerek sok mesét halljon, hogy minél többször beazonosíthassa élethelyzetét a mese adott szituációjával.  Hiszen, ha a szülő biztonságot adó környezetében teheti ezt, akkor a mesehős kalandjaihoz kapcsolódva a kis lelkében felgyülemlett félelmek, agresszív indulatok a történet szerencsés befejezésével együtt feloldásra kerülnek.

Mi, szülők is profitálunk az esti lefekvés előtti meseolvasásból, hiszen a gyermekünkkel együtt hallgatva a mesét, újra érezhetjük a mese varázserejét, és felnőtt tapasztalataink segítségével mi is befogadhatjuk a mese mondanivalóját. Talán most mást üzen, mint gyermekkorunkban…

Laskai Nelli

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.