Hogyan válasszunk gyermekorvost?

anyafiaNem csak a várandósság alatt tart az izgalom az első gyermekvárás idején, bizony a babával az otthonlét első percei-napjai sem izgalom mentesek. Hiszen a családi segítség bizonyos idő után véget ér, s az ismeretlen feladatokkal egyedül kell megbirkózni. Nem ismeretlen a betegségtől való félelem, az anyatej kevéssége,hiszen a babasírás sok mindent jelenthet, és ilyenkor is teljesen magára van utalva a kismama.Ezért is nagyon fontos a kisbaba orvosának megválasztása


, hogy mindig legyen egy biztos szakmai háttér, akinek telefonálhatunk, akit megkérdezhetünk.Természetesen a védőnő is látogat majd, azonban nem napi szinten.

Szülés előtt már meg kell választani azt a számunkra bizalmat jelző, megbízható orvost, akire bátran rá merjük bízni kis új-szülöttünket.Elsősorban  mindenki a családjában tájékozódik, saját gyermekorvosára fókuszál, aki egyengette egészségét nagykorúságáig.Amennyiben teljesen elégedettek, nyilván nem keresnek másik gyermekorvost.Azonban ha akár a távolság, akár más paraméterek nem egyeznek az elvárásokkal, már igen nehézkes a jó döntés meghozatala.
Ugyanis a szóbeszéd adja a legnagyobb alapot, mások megtapasztalásai, anyukák történetei.Igen intuitívnak kell lenni ahhoz, hogy csupán az elbeszélések alapján korrekt döntés születhessen.Hiszen a személyes kontaktust nem helyettesítheti semmi.

A friss diplomás még gyakorlatlan, a nagyon ősz halántékú, pedig maradi- valljuk és bizony nem is nélkülöz ez némi alapot.Kritériumként kell legyen, a mobilizálhatóság,elérhetőség, tapasztalat és a személyes kontaktus.Amely orvos hivatásként, szeretetből orvosol gyermekeket, szívvel lélekkel mellettünk áll, azt kell nekünk megtalálni.Vannak ilyen orvosok, hiszen a gyermekorvos másmilyen nem is lehet.

Nagyon fontos döntés, mert nem csak gyermekünk testi- lelki egészségét őrzi, védi és kontrollálja,hanem az anyuka lelki egyensúlyát is fenntartja ezáltal.Bölcs és hasznos tanácsaival, kiváló orvoslásával megadja azt a biztonságot, mellyel már nyugalommal és békességgel tudjuk elkezdeni közös életünket a kicsinkkel.

Mert a kérdés rengeteg:mit tegyünk ekkor vagy akkor, mit jelent ha.., és még sorolhatnánk. Ami másnak egyszerű, a kezdő anyukának félelmetes.Éppen ezért, ha telefonálhat, ha kérdezhet,- megnyugtató válaszokkal a zsebében minden leegyszerűsödik.

A mi családunknak az a ritka szerencséje volt, hogy három generáción keresztül ugyanaz a gyermekorvos gyógyította először a nagyit, majd az anyukát és most az unokát.Hála Istennek még most is jó erőben,egészségben és szakmai felkészültségben van a már rég nyugdíjas gyermekorvosunk, így nem kizárt, hogy a dédunokát is kezére bízhatjuk- majd ha lesz. Egy nagyszerű és kezdő anyukákat is megsegítő gondolatát idézem:

“Amikor nem tudjuk mit kell tenni, vegyük úgy, hogy egy elzárt tanyán vagyunk, s azokkal a lehetőségekkel kell élni, ami van, -meg fogjuk találni a megoldást.”

K.Edit

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.