Jellel egymásért


A minap szokatlan, ám de tanulságos dolog történt velem. Az utcán megállított egy hanggal beszélni nem tudó, jelnyelvvel kommunikáló hölgy.  Sajnos nem teljesen értettem, hogy mit szeretne, és ez nagyon rossz érzéssel töltött el engem. Ekkor elhatároztam, hogy utánanézek mi is az a jelnyelv, és igyekszem pár alapvető jelet megtanulni, hogy bármikor segíteni tudjak jelelő embernek.

A jelnyelv a vizuális kódrendszerek egyik legfejlettebb formája, főként a siketek használják. Saját nyelvtannal, szókészlettel rendelkező önálló nyelv. Ami meglepett, hogy a siketek nem ugyanazt a jelnyelvet használják más országban, mint Magyaroszágon, bár vannak hasonló jelek. Minden országnak saját jelnyelve van, általában az adott nyelv nyelvtani sajátosságai jellemzik, és akár több tíz “tájszólást” is megkülönböztethetünk benne.  A gestuno a siketek számára siketek által kialakított egységes nemzetközi jelnyelv.

A jelelés tempója – bár lassabbnak gondolnánk, mint a hangzóbeszédet – ugyanolyan gyors tud lenni, mint a beszédé, sőt előfordulhat, hogy a jelelés a gyorsabb.
A magyar jelnyelv nem létezik írásos formában.

Már egyre több műsor, leginkább híradó alkalmaz jelnyelvi tolmácsot, akik a beszédet jelelésre fordítják. Léteznek olyan jeltolmácsok is, akik két jelnyelv között fordítanak, általában ők maguk is siketek.

A siket emberek több módon is kommunikálhatnak, például a jelnyelv,  az ujj ABC, a testbeszéd és az arckifejezés használatával.

Vannak a jelnyelvhez hasonló jelrendszerek is, például, ha egy siket gyerek halló családba születik, és szülei nem ismertetik meg a jelnyelvvel, akkor ő maga kialakít egy saját jelrendszert, amivel megérteti magát.

A siketség ténye viszonylag sok ember életében valóság. Nagyon jó lenne, ha minél többen fordulnánk szeretettel a jelnyelvet használó emberek felé, és nem pedig sajnálkozó arckifejezéssel mutogatnánk kézzel – lábbal, hogy nem értjük és nem tudunk segíteni. Én érdeklődéssel tanulom a jelelést, és ebben nagy segítségem a neten többek közt a: www.hallatlan.hu .

Jelezd a világnak, hogy készen állsz. Tanulj meg te is jelelni!

Laskai Nelli

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.