Mosódió

A mosódió 100%-ig természetes anyag, használata nem szennyezi a környezetet, biológiailag teljesen lebomlik. A „kínai közönséges szappanfa” (Sapindus Mukorossi) szárított termése. A mosódió az indiai és indonéziai dzsungelekben terem. A lehulló terméseket gyűjtik össze, s az ott lakók már évszázadok óta változatosan használják.Mi a titka a mosódiónak?

A mosódió úgy működik, mint egy mosószer A hagyományos mosószerek iparilag előállított, kémiai szerek. A felületaktív anyagok úgy működnek, hogy megtörik a víz felületi feszültségét, így az könnyebben behatol a szövetbe, hatékonyan változtatja a vizet „nedvesebbé”. Miután a ruha átázott, a mosógép forgása kirázza a szennyeződést a szövetből. A legtöbb mosószer habosító összetevőt tartalmaz azért, hogy „elkápráztassa” a vevőket, hogy a termék működik. A valóságban a hab mennyisége nem bizonyítja, hogy a tisztítószer hatékony!
Ezzel ellentétben a mosódió szaponint tartalmaz, így a mosódió anélkül tisztít, hogy szüksége lenne a „habos trükkre”. (Szaponinok: sapo=szappan, nevüket arról kapták, hogy vízzel összerázva erősen habzanak. Mosás közben a mosódió szaponinja a piszkot a vízben feloldva tartja, megakadályozva, hogy újra lerakódjon a ruhában, amíg ki lesz öblítve. Mindemellett kíméli a textíliák színét!

Hogyan kell adagolni a mosódiót?

Általában 3-4 teljes mosódiót ajánlunk mosásonként, melyeket még 3-4 másik mosásnál felhasználhatunk. Kizárólag a mosódióhéj alkalmas mosásra, a magot el kell távolítani, ha teljes diót vásároltunk. Az igazán piszkos ruhákhoz, nagy adag ruhához, vagy ha hideg vízben mosunk, használhatunk több héjat is. Abból fogjuk tudni, hogy túl sok diót használtunk, hogy mosás után merevnek érezzük a ruhákat. Ezt a merevséget az öblítő vízben maradó túl sok szaponin okozza, ami nem veszélyes a ruhára nézve. A következő mosásnál el fog tűnni. Mivel nincs habos, nyúlós visszamaradó anyag a mosások következtében, használhatunk rövid öblítést, vagy akár el is hagyhatjuk azt, így időt, energiát és pénzt takarítsunk meg. Forró vízben mindössze két mosódióra van szükség alkalmanként, ezek egy-két mosás alatt leadják szaponin tartalmukat.
Amikor hideg vízben mosunk, négy teljes mosódió héjat adagolva, akár 4-6-szor is fel lehet használni. Ha már nem érezzük megdörzsölve a mosódiót tisztának vagy szappanosnak, akkor elfogyott a szaponin tartalma, de még ekkor sem kell kidobni a szemét közé, mivel tökéletes anyag komposzthoz.
Tehát, egy fél kilónyi mosódió héjával 100-120 mosást is el lehet végezni.

Egyéb tudnivalók

A mosódió nem okoz allergiát, az ekcéma és pikkelysömör kezelésére használják, a mogyoróra érzékenyek is használhatják, hiszen a licsivel rokon gyümölcs, nem olajos mag.
A mosódió alkalmas a mosógép tisztítására, ezért első használat előtt nem szükséges géptisztítást végezni. A vegyszerek maradékának eltávolításához futtasson végig egy programot, a gépet rongyokkal feltöltve, legalább 60 fokon, 4-5 teljes mosódiót téve a mosótasakba.
Az igazán szép fehér szín eléréséhez első lépésként mindig különítsük el a fehér ruhát a színestől, és adjunk hozzá környezetbarát fehérítőt, mosószódát, szódabikarbónát vagy citromlét.
A mosódiónak enyhe, friss, ecetes illata van. A ruhák illatára nincs hatással. Ha szeretnénk illatot varázsolni a mosott ruhának, csöppentsünk néhány csepp természetes illóolajat a mosótasakra, vagy az öblítő rekeszébe vízzel hígítva. Frissítő mosáshoz javallott levendula, koriander, zöld tea vagy narancs-virágolaj illat használata.
Ha otthon baleset történne, s valaki lenyelné a mosódiót, vagy annak folyékony változatát, nem kell aggódni, az egyetlen esetleges probléma a gyomorfájás, véráramba kerülve azonban a szaponin tartalmának köszönhetően veszélyes lehet vörösvérsejt károsító hatása miatt!

S hogy mi másra is használható még a mosódió a ruhamosáson kívül?

Mosdásra, rövid haj mosására: tegyen egy mosdókesztyűbe vagy kis textilzsákba 3-4 kis darabokra tört mosódió héjat és ezzel szappanozza magát.
Oldat készítése samponnak: 2 mosódió héját 1 liter vízben kb. 5 percig felfőzünk és lehűtjük. (Ha a mosódióhéjat megszárítjuk, még egyszer felhasználhatjuk.) A hajat úgy mossuk meg, mint bármely samponnal, végül jól kiöblítjük. Különösen ajánlott vékony, finomszálú hajra.
Mosogatószer, autósampon, általános lemosó, felmosó-„szer”: érzékeny bőrűek készíthetnek vegyszer-mentes mosogatószert. 3-4 mosódió héját 500 ml vízben kb. 10 percig forralva, majd lehűtve azt.
Kézmosó szappan: a mosogatószernél leírt recept alapján főzzünk oldatot, illatosíthatjuk bármely természetes illóolajjal.
Kutya- és cicasampon: kedvencünket is megfürdethetjük a samponnál leírt recept segítségével.

 

forrás: http://www.officendcoffee.com

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.