Törődjünk többet egészségünkkel ebben az évszakban!


Ősszel a legérzékenyebb a tüdőnk, ilyenkor különösen kell figyelnünk a megfázás, a köhögés, a torokfájás és hasonlók megelőzésére. A hörghuruttal, tüdőgyulladással vagy tüdőtágulással küzdő embereknek ilyenkor a szokásosnál is több óvintézkedést kell tenniük, hogy a probléma súlyosbodásának esélyét a minimumra csökkentsék.

A keleti gyógyászat az egyes évszakok jellegzetességeit figyelembe véve ad tanácsokat, hogy az egyén hogyan tartsa egyensúlyban energiáját, azaz a chi-jét.

Minden évszak az öt elem egyikével áll kapcsolatban. Az ősz eleme a fém, amely a tüdő és a vastagbél egészségéért és működéséért felel. A taoista Öt elem teória alapján a tüdő befolyásolja leginkább az immunrendszert, így ősszel tanácsos olyan ételeket fogyasztani, amelyek erősítik ezen testrészünket, s rajta keresztül a szervezet egészét.

Együnk minél több gyökér zöldséget, mint például répát, hagymát, krumplit és céklát, valamint a nyári élelmiszerekről térjünk át az őszi zöldségekre, mint például a tökre, a brokkolira és a karfiolra!

Mivel ősszel a tüdőnk a legérzékenyebb, ilyenkor különösen kell figyelnünk a megfázás, a köhögés, a torokfájás és hasonlók megelőzésére. A hörghuruttal, tüdőgyulladással vagy tüdőtágulással küzdő embereknek ilyenkor a szokásosnál is több óvintézkedést kell tenniük, hogy a probléma súlyosbodásának esélyét a minimumra csökkentsék.

Vegyük komolyan az egyre hűvösebbé váló szeleket! Ha nem akarunk lebetegedni, tartsuk a hideg fuvallatoktól elzártan, melegen a nyakunkat, a csuklónkat és a bokánkat! Ezzel az óvintézkedéssel már ki is küszöböltük a megfázások egyik leggyakoribb okát.

Ősszel a lassacskán csökkenő hőmérséklet és az egyre-másra megélénkülő szelek következtében a levegő szárazzá válik, s ezt megsínyli a bőr és a tüdő. Azonban nemcsak a levegő természetes úton való szárazzá válása jelent megerőltetést szervezetünk számára: a hideg ellen fűtéssel védekezünk, ami szintén szárítja a levegőt. Nagyon fontos tehát, hogy ősszel sok folyadékot fogyasszunk!

Ne, illetve csak minimális mennyiségben együnk csípős ételeket, hogy tüdőnk ne irritálódjon, s így kevésbé legyen kitéve a nyavalyáknak.

Nagyon fontos, hogy figyeljünk a közérzetünkre! Ahogy észleljük magunkon a megfázás tüneteit, azonnal kezdjük kúrálni magunkat a “teljes lerobbanás” elkerülése végett!

Az leghatásosabb természetes gyógymódok egyike a hagymalé, amellyel mintegy kiizzadhatjuk magunkból a betegséget. Hámozzunk meg egy mogyoróhagymát, és forraljuk vízben 5-10 percen keresztül! A fedelet tegyük rá a fazékra, hogy a gőz ne szökjön el! Tegyünk hozzá tamarit, majd óvatosan, kortyonként fogyasszuk el! Ha felhörpintettük a gyógyitalt, bugyoláljuk be magunkat, és feküdjünk le aludni!

Ha a hagymás recept nem nyeri meg a tetszésünket, próbáljuk ki a szintén hatékony gyömbér teás módszert! Bár a hagymalé hathatósabb elegy, a gyömbér tea is gyors segítség a meghűlt szervezet számára. Tegyünk pár gerezd friss gyömbért körülbelül 3 deci vízbe, forraljuk 5-10 percig, úgy hogy a fedél rajta van a láboson, majd adjunk hozzá egy kevés mézet és citromot! Miután megittuk, bújjunk gyorsan ágyba!

forrás:piac,profit

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.