Aszpirin és a rákmegelőzés


Az alacsony dózisokban szedett Aszpirin (100 mg), melyet a szív-és érrendszeri betegek, az infarktus, s agyvérzés kialakulásának, mintegy megelőzésére naponta szednek, további „hasznos” tulajdonságokkal is rendelkezik.

 
Az Oxfordi John Radcliffe Hospitals orvosi csapata Dr. Peter Rotvel vezetésével, arra a felfedezésre jutott, hogy az Aszpirin 100 mg napi bevitele, közel negyedére csökkenti a vastagbélrák kialakulását. Ez a betegség a fejlett országokban a rákmegbetegedések kötött a második helyen áll, egyedül a tüdőrák előzi meg.

Az Oxfordi kórház szakemberei közel 14000 esetet kivizsgálva jutottak erre a következtetésre. A betegek közel fele, szedte az Aszpirint (100mg) kis dózisokban, s ezzel a betegség náluk szinte teljesen visszaszorult.

A kis adagban szedett Aszpirin, egészen biztonságos – állítják a tudósok – hiszen nem okoz sem bél, sem gyomorvérzést, ellentétben a megnövel (500mg) adaggal.

A mintegy tizennyolc esztendőn keresztül történt megfigyeléseknek köszönhetően, az Oxfordi kutatók kijelentették, hogy azoknál a betegeknél, akik Aszpirinnel éltek, a vastagbélrák kialakulás, 20 százalék alá esett, sőt az ettől a betegségtől történő elhalálozás is mintegy 35 százalékkal esett vissza.

Ezért a szakembereknek az a véleménye, hogy közérdekű lenne, az aszpirin kis adagú fogyasztása, hogy megakadályozható legyen a vastagbélrák kialakulása, főleg azoknál, akiknél ennek a betegségnek a kialakulásra fokozott esély mutatkozik.

Forgó

(Forrás: Tanjug)

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.