Mindennapi ellenségeink – Agyvérzés Elleni Küzdelem napja

Agyvérzés, Numero Unó

Az érrendszeri betegségek elterjedése, ma az emberiség első számú ellensége, főleg az agyvérzés az, amely szinte rohamszerűen terjed, harmadik helyet foglalva el a listán, mind a halálozás – mind pedig a maradandó károsodásokat okozó tényezők között.


Ma október 29. – én, az Agyvérzés Elleni Küzdelem napján, nem árt ha tisztában vagyunk azzal, micsoda veszélyt jelent számunkra ez a lappangó betegség.

Az agyvérzés legtöbbször végzetes kimenetelű, ám az orvostudomány ma már annyira tudja gyógyítani, hogy a hirtelen ránk törő kór „csak” bizonyos egészség károsodást hagy maga mögött, legtöbbször a rokkantságot. A statisztikák szerint ez a nyvalya, melyet köznyelven „gutaütésnek” nevezünk, általában az aktív korosztályt sújtja leginkább, nemre, fajra, való megkülönböztetés nélkül. Az orvostudomány állása szerint a gutaütöttek negyvenkilenc százaléka a 45-59 éves korosztály közöl került ki. A rehabilitáció ideje hosszú, és mindössze 5 százalék kerül ki ebből, úgymond könnyebb „sérülésekkel”.

A páciensek közel 60 százaléka soha nem tud visszailleszkedni addigi életritmusába, és negyven százalékuk állandó felügyeletre, ápolásra szorul.

A tünetek, melyek arra mernek következtetni, hogy valamiféle „agyi katasztrófa felé” rohanunk, a következőek: testünk egyik oldala kevésbé lesz engedelmes, kéz, a láb mozgásképtelensége, elnehezedése, érzéketlenné válása, az arc egyik oldalának torzulása, a száj szegletének vonaglása, az egyik szem „vaksága”, koordinációs zavarok, bizonytalan járás, zavaros beszéd. Ha mindezek közül bármelyiket is észrevesszük magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz.

Az agyvérzés ma gyógyítható betegség… a trombózis ellen, számos gyógyszer, illetve terápiaalkalmazásban van, és az elzáródásra készülő eret, amely aztán a nagy feszültségtől esetleg az agy részét elönthetné vérrel, mely végül is a traumához vezet, megakadályozható.

Az agyvérzést elősegítő tényezők közül, csak egy párat szeretnék kiemelni: először a megfeszített stresszes állapot, az öröklött hajlam, magas vérnyomás, dohányzás, szívelégtelenség, szívritmuszavar, cukorbetegség, majd jön a többi. Nem megfelelő táplálkozási szokások, életritmus zavarok (későn fekszem, korán kelek), állandó fáradságérzet…

Figyeljünk oda. Érdemes.

És itt a végére csak egy kis megjegyzés. Magam is átestem egy kisebb agyvérzésen. Éppen a három kicsiny lányomat hoztam haza az iskolából. A jobb oldalon ért el a kór, és a baloldalra vágódtunk ki az autóval… egyenesen az útpadkának. Még szerencse, hogy egyirányú közlekedés volt ott, akkor érvényben. Másként, nem ússzuk meg ennyivel. Csak az autó és én, károsodtunk.

Nem könnyű ma nyomoréknak lenni… ezt őszintén bevallom, ezen a Jeles Küzdelem Elleni napon. Először is, elveszítettem a megélhetésem, szinte ágyhoz, és székhez vagyok kötve… és teher vagyok a családom számára. Nem beszélve arról, hogy azóta is anyagi gondokkal küszködik a család, hiszen a nyugdíjam egy harmada sincs annak, amit előtte kerestem.

Figyeljünk oda ma főleg, ezen október 29.-én… és ne csak ma… legyen gondunk magunkra is!


Forgó

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.