Halloween vagy All Hallows Eve?


Nem akarom most játszani az okosat, sem a nagy nyelvtudóst, aki végighallgathatatlan vitákba elegyedik bizonyos apróságokról, ám nagyon fontosnak tartom azt, hogy tisztázzam ama címben feltett kérdést. Valójában akkor ma mit is ünnepelünk?

 
Sütő András, erdélyi író, nagyon szépen fejezte ezt ki regényében, amikor az Unitárius egyház tanításának lényegében, a nagyapa szájába adja a szavakat: „Ne azért gyertek ki a temetőbe, hogy miránk emlékezzetek. S, ne is azért, hogy minket megvilágítsatok… azzal a gyertyával, mécsessel. Hiszen nekünk már ott arra nincs szükségünk… Önmagatokért gyertek ki, hogy emlékezhessetek: Minden múlandó, és hogy a fényben, melyet meggyújtatok, megláthassátok egymást… találkozhassatok, és egybegyűlve, a békét vigyétek haza!”

Ezért is tettem fel a kérdést. Halloween vagy All Hallows Eve?

Mert nem ugyanazt jelentik. A Halloween, egyszerűen elhallása az eredetinek All Halloows Eve – nek. Október 31. –én tehát nem a boszorkányokat, a szellemeket, a mágiát ünnepeljük, a sötétség és a halál képviselőit, hanem a nagy keresztény ünnep, a Mindenszentek előestéjét. Innen ered a neve is: All Hallows Eve – azaz Minden Megboldogultak előestéje.

A Halloween, egyszerű elhallása ennek (mint már írtam)!

Ez a nap, annak az ünnepnek az elő – estélye, amelyen a keresztények Isten dicsőségét és minden Istenben élő-elhunytat (szentet, vagy boldogot – ki hogy mondja) ünnepelünk, mint ahogy azt Megváltónk is olyan szépem mondja, ott a hegyen, ama bizonyos hegyi beszédében: Boldogok… Nyolcszor ismétli meg ezt a szót, és nyolc gyönyörű ígéretet ad mellé. Tehát ma este, és holnap, a győzelmet ünnepeljük. Győzelmet a sötétség felett, melyet Isten vívott ki nekünk.

Ünnepeljünk hát.

Egy pár soros Vajdasági író, versével szeretném befejezni, aki ismeretlen még számunkra, remélem nem sokáig:

Barátaim, legyünk ma mások!

Legyünk nyíló kapunyílások,

Pattanó pántok, lehulló rácsok,

Bármilyen furcsa: Legyünk virágok!

Azám, virágok, kibomló kelyhek,

Amelyek hajnalban életre kelnek.

Virágok reggel, kibomló hajzat,

Virágok délben, kinyíló hangzat,

Virágok este: éppen csak vannak!

Ezek az Esti virágok számítnak! Virágok és fény… Emlékeztetőül: Az ember örök életre született!

Forgó

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.