Rokon-hadjárat


Az életem lassan kezd egy kidobós játékra hasonlítani. Középen én, a „rossz anya”, aki láthatóan más emberek segítségére és véleményére szorul. Hogy ezt a következtetést mások miért vonják le, azt nem tudom, de a labdák csak érkeznek és próbálnak eltalálni. Körülöttem a „jó anyák”- azaz a kedves rokonok, ismerősök, ismeretlenek és az ő jó tanácsaik.
Rossz anya vagyok, mert a 9 hónapos babámnak még nem adok csokitortát. Még rosszabb, mert alkalomadtán homeopátiás gyógyszert adok neki. Maga az ördög, amikor a Balatonba viszem fürödni, pedig az a víz nagyon hideg. És olyan ismerős is akadt, aki valakinek a valakijétől megkapta az itthon készített videóinkat és felhívta apósomat, hogy közölje, a gyereket márpedig túl gyorsan etetem.

Eleinte nagyon rosszul esett, hogy egyszerűen nincs olyan ember, aki a véleményét ne tudná megtartani magának. Én azt vallom, hogy igenis ösztönlények vagyunk, a nők pedig anyának születtek. Némi intuícióval, lazasággal és problémamegoldó készséggel úgy gondolom, minden helyzet megoldható. Miért nem fogadják el ezt az idősebbek? Miért nem bíznak benne, hogy ahogyan ők is, mi is egészséges felnőtteket fogunk nevelni gyermekeinkből?

Talán az a gond, hogy fiatal vagyok. Na de régen még korábban szültek a nők. Vagy egyszerűen csak fontosnak akarnak látszani az ilyen rokonok? Talán csak a saját önbecsülésük növelik ezzel? Sokat gondolkodtam rajta, hogyan lehet az ilyen helyzeteket kezelni, főleg, mivel nem egyedüliként küzdök ezzel a környezetemben.

Az első fontos szabály, hogy mindenkire mindent rá kell hagyni. Ha megkérdezi, hogy miért nem Bach zenéjére altatom a kicsit (igen, ilyen is volt…), akkor a válasz az, hogy ez egy remek ötlet, így lesz. A másik, hogy soha ne bizonytalanodj el magadban. Ennek a gyereknek te vagy az édesanyja, a te döntéseiden múlik a jövője. Mondhat három ember négyfélét, én azt javaslom, hogy szemelj ki magadnak egy embert, akinek a véleménye fontos és adsz rá. Onnantól következetesen csak az ő tanácsát kérd ki és csak rá hallgass. Nálunk ez a gyerekorvos, akiben maximálisan megbízok és történjék bármi, az ő véleménye a mérvadó.

Próbáld elfogadni, hogy tényleg nem rosszindulatból kerültél a kidobós játék közepére. A gyereknevelés egy központi és igen érzékeny téma minden nőnek, mely bizony még a szakemberek közt is heves vitákat vált ki. Éppen ezért talán nagy dolgot kérünk, ha azt szeretnénk, hogy a környezetünk tartsa meg magának a véleményét. A fontos kérdésekkel kapcsolatos álláspontok ráadásul rengeteget változtak az idők során, például a tehéntej vagy glutén kérdés, így ami akkor helyes volt, ma már nem biztos, hogy az.

Bízz az ösztöneidben, amik sokkal megbízhatóbbak, mint az internetes fórumok vagy játszótéri közösségek. Ott mélyen legbelül, te is mindig tudod mit kell tenni, csak a mai felgyorsult világban, nehéz ezt a hangot észrevenni. De ugyanúgy, ahogy a szülésnél, a későbbiekben is ott van; nem kell mást tenni, csak meghallgatni! A belső hangnál jobb tanácsot senki nem fog neked adni.

Végh-Kósa Anita

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.