Egyre fiatalabban nyúlnak a drogokhoz a tinédzserek


A szülők többsége – dacára a fiatalságról napvilágra kerülő egyre riasztóbb adatoknak – hajlamos úgy beszélni a kábítószerről, mint olyan távoli problémáról, amelyben saját gyereke nem lehet érintett. A struccpolitika azonban nem a legjobb megoldás: a hazai kábítószerhelyzetről készült legutóbbi jelentés kijózanító adatokkal szolgálhat a “rózsaszín világban élő” felnőttek számára is.Míg néhány évvel korábban a dohányzás számított “menőnek”, a füstöléshez sajnos napjainkra a drogfogyasztás is csatlakozott: a szomorú valóság, hogy egy jó buli ma már jóformán elképzelhetetlen néhány felajzó tabletta, vagy füves cigi elfogyasztása nélkül.
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium valamint a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet szakértői által készített, a 2002-es, illetve részben a 2003-as év adatain alapuló felmérés egyik legfontosabb tanulsága, hogy a fiatalok egyre korábban kezdik használni a tiltott szereket. Az elmúlt években nagyságrendekkel nőtt azoknak az iskoláskorúaknak az aránya, akik 14 évesen vagy annál fiatalabban próbálták ki a kábítószert.


A jelentés szerint a tizedikes és tizenegyedikes tanulók 21,5 százaléka már kipróbált valamilyen drogot, a fiatalok közül a nagyvárosokban élők vannak kitéve a legfokozottabb rászokás-veszélynek. A fővárosban a tizedik évfolyamosok körében négy év alatt mintegy húsz százalékkal növekedett azok száma, akik használtak már drogokat, a tiltott szereket először kipróbáló 16 éves fiatalok aránya az ő köreikben közel 30 százalék.
Míg néhány évvel ezelőtt elsősorban az úgynevezett diszkó- vagy parti-drogok – az extasyt, vagy amfetamin-származékok voltak a legelterjedtebbek, addig ma főként marihuanás cigarettával és a különböző gyógyszerekre fogyasztott alkohollal kábítják magukat a tinédzserek. A legkisebb fogyasztói tábort a keménydrogok, a kokain és az opiátok (heroin, egyéb mákszármazékok) alkotják, a borsos árú, grammonként tizenöt-húszezer forintba kerülő szerek elsősorban a “jobban eleresztett”, tehetősebb családból származó fiatalokat veszélyeztetik.


A másfél év tapasztalatain alapuló felmérés megdöbbentő tényeket tárt fel arról is, mennyire érzik kockázatosnak, illetve veszélytelennek a fiatalok a különböző kábítószerek használatát. A marihuána, illetve az Extasy kipróbálásáról a megkérdezettek egyharmada, míg az amfetamin-származékok esetében a válaszolók tizenöt százaléka gondolta úgy, hogy semmilyen kára nem származhat a fogyasztásból. A kutatás szerint a 17 és 24 év közötti korosztályban a szenvedélyt kipróbálók 30 százaléka használ rendszeresen a továbbiakban is valamilyen kábítószert: a diákok háromnegyede egy éven, negyvenöt százalékuk pedig egy hónapon belül is él valamilyen tiltott droggal.


forrás: www.sulinet.hu

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.