Tényezők, amelyek befolyásolnak – RH érzékenység


RH negatív vérkép és a terhességAttól, hogy valakinek milyen vércsoportja, az úgynevezett antigének (különleges molekulák) határozzák meg, melyek mintegy rajta ülnek a vér, vörös vérsejtjein.  Az ember négyféle vércsoporttal rendelkezik


, (de hiszen ezt valamikor nagyon is tudni kellett az iskolában), úgymint A, B illetve AB, és vannak olyanok, akiknek egyáltalán nincs, ők a 0-s vércsoportba tartozók(nem szó szerint). Van azonban még egy tényező, amely a vérképünk „milyenségét” befolyásolja, ez az RH tényező (RH faktor). Ez lehet pozitív, illetve negatív.

RH érzékenység, és a terhesség

A terhesség ideje alatt a RH tényező az egyetlen, amely veszélyes lehet, mint a baba, és mint az anyuka számára. Az RH negatív vércsoportú édesanya testében úgymond antitestek jönnek létre, ha a megfogant magzat vércsoportja ellentétes polaritással rendelkezik az anyukáétól. Ezt nevezik a szakszerűen, RH érzékenységnek.

Az RH negatív vérképpel rendelkező édesanyák nagy részénél a szülés teljesen normálisan zajlik le, bár vannak esetek, amikor az édesanyja, érzékennyé válik az ellentétes RH tényezővel szemben, a szülés után, így előfordulhat, hogy „elkapja” ezt a betegséget.

Az anya vérének antitestei, áttörik a méhlepényt, és támadhatják a magzat vörös vérsejtjeit, mivel azt veszélyesnek „minősítik”, ami veszélyes lehet a magzat számára, és a legrosszabb esetben annak halálához is vezethet. Ám ma már létezik gyógyszer, amellyel ez megakadályozható, az úgynevezett RH immunglobulin (RHLG vagy Rhogam).

Miként hat az RH immunglobulin?

Ha az édesanya RH negatív vércsoporttal rendelkezik, csak akkor válik érzékennyé, ha a magzat vére a méhlepényen keresztül érintkezik az ellenkező pólusú (anya) vérével, amely azonnal antitesteket hoz létre. Az anyai test ugyanis ellenségnek „hiszi” a beáramló idegen véranyagot, és ellentámadásba lendül. Az RH immunglobulin injekció, blokkolja ezt az immunrendszeri támadást, azzal, hogy nem engedni felismerni a magzat vércsoportjának RH faktorát. Így, ha a magzat vére érintkezik is az anya vérével, az nem fog ellenségesként viselkedni, és nem törekszik annak elpusztítására.

Kik kapnak RH immunglobulint?

RHLG-t minden negatív RH tényezővel rendelkező kismamámnak adnak, akinek feltételezhető, hogy magzata ellentétes vércsoportba tartozik. Ha a leendő apuka vércsoportja RH pozitív, a baba vércsoportja is hasonló, „polaritást” kap, mivel az RH pozitív faktor „elsődleges” – vagyis erősebb. Ha mindkét szülő RH negatív, a baba is ezt a vércsoportot örökli.

Mivel az Rh érzékenység a terhesség korai szakaszában feltételezhető, ma már nem igazán veszélyes betegséggel állunk szemben. Nagyon kicsi az esély arra, hogy egy anyuka, ha negatív is a RH tényezője a terhesség után érzékeny marad. A veszély akkor áll fenn, ha az első terhességet megszakították, abortusszal, vagy tablettával…kezelés és odafigyelés nélkül. Ilyenkor megeshet, hogy az anya, bár gyermeket szeretne a szervezete a magzatot a fogantatás után azonnal támadni kezdi, mivel immunrendszere már találkozott, RH pozitív vérrel.

Forrás (Zena)

Forgó

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.