A derű nagymestere

Majsai Gábor Swing és Boogie

– Te személyesen ismered a Majsait? És mondd, milyen? Olyan keveset lehet tudni róla. – kérdezte egy újságíró kollégám lelkesen, mikor összefutottunk.

– Hogy-hogy milyen? Magas, borostás, jó pasi, aki istenien énekel mindehhez.


– Igen, azt tudom én is, de milyen?

– Azt akarod tudni, hogy milyen ember?

Ismerősöm lelkesen bólogat.

– Jó ember.– mondom én.

– Ne már! Engem nem ez érdekel!

– Akkor, mi? Pletykák, nők, drogbotrányok, amolyan celeb históriák?

– Naná.

– Akkor ki kell ábrándítsalak. A nőkkel kapcsolatban még 20 évvel ezelőtt tudtam volna mesélni róla egy-két dolgot, de ma már nem. Boldog apuka, két fia van, és egy gyönyörű felesége. Imádja a családját. Nem drogozik, de szereti a minőségi borokat. Egy életvidám, klassz pasi, akivel nagyon könnyű és jó beszélgetni. Van humora, és alapvetően egy derűs, vidám ember, aki még klasszikus értékeken edződött, és fontosak számára azok az életérzések, amik kezdenek kikerülni a mai Szórítóból.

– Mire gondolsz?

– Hát, neki még jelent valamit az elkötelezettség és hivatás. Ugyanis számára a zenélés nem hobbi, nem vidám kedvtelés, hanem hivatás. Hisz az értékes, igényes zenélésben, és mindig keresi az ehhez az elváráshoz illő zenei partnereket. Ja, és ő igazi pasi, tehát a nő, az mindig maradjon nő és ne vegyen át férfiszerepeket.

– Nincs róla valami szaftosabb?

– Hagyjál már, hallgasd a zenéjét, az elég szaftos. Most jelent meg új albuma, Swing és Boogie címmel. Inkább hallgasd őt, és rájössz, hogy egy jó ember is lehet izgalmas, vonzó, lehengerlő, és a hangja mára még férfiasan varázslatosabb lett, ha egyáltalán lehet még fokozni azt tomjones-szos beütést.

Majsai Gábor mindegyik számot szereti új albumáról. Nem véletlen, hisz a gyerekei. Tiszták, élők, sallangmentesek, és jó a szövegük. Toldi Tamás szövegíró a klasszikusokat tiszteletben tartva, és Majsait jól ismerve olyan új lendületet, értelmet és tartalmat adott a réginek, hogy jobb lett az eredetinél.  Persze az albumon van olyan szám is, amely, akár egy vers, pillanatnyi hangulatot áraszt, egyfajta különleges életérzést közvetít. A címadó dal viszont nagyon sodrós és popularitása ellenére tartalmas, akár egy jó este. Izzó hangulattal, nagy beszélgetéssel, és várakozással teli, felfokozott örömérzéssel.

A jól ismert klasszikusok sem hiányoznak az albumról, de elsősorban új nóták kerültek fel élő zenei felvételben. (mellőzve minden számítógépes trükköt, digitális akkordot !) Nem felejtkezhetünk el az igényes zenekari hangszerelésről sem, amely szintén kifogyhatatlan Majsai-kellék. Vagyis a swingből építkezett az album, de immár könnyedebb, boogie-woogie fűszerekkel ízesítette nekünk Majsai Gábor. 

Van a lemezen olyan szám is, amely 30 éves emlékeket ébresztett fel bennem, mikor még Cserháti Zsuzsával énekelt egy balatoni szállodában. A hangja akkor is nagyot szólt, most talán mívesedett, tovább érett, akár a jó bor.
Más miatt is érdemes Majsait hallgatni. A nő szeretve, a férfi megbecsülve érzi magát. A nagymama sóhajt a régi jó zenét hallva, a nagypapa pedig új erőre kap. A fiatalok is tanulhatnak. Énekelni, előadni és a zene oltárán alázatra lelni. Fura, de még a legkisebbek is felkaphatják a fejüket, hisz Majsai Gábor a kisfiával, Rolesszel énekli Armstrong Bölcsődalát.

Van az albumon egy szám, melynek címe, Cseppnyi mennyország. Ez a két szó is annyira sokat elárul Majsairól, hisz ő is tudja, hogy cseppnyi boldogságokból áll az élet. Cseppnyi örömöket gyűjtünk egy életen át, s mennyivel élvezetesebb így nekiállni az egész Swing és Boogie album meghallgatásának. Cseppenként… Modern hangszerelésben…Ember Péteresen. Fúvósokkal, kisebb zenekarral. Isteni.

Sodor, repít a Blues…című nótának Majsai írta a szövegét. Az hogy írta, túlzás, mert nem szeret írni az írás fizikai értelmében. Ahogy ismerem a fejében cipelte a nótát hónapokon át, aztán a felesége lejegyezte.

Szóval aki olyan igényes zenére vágyik, amely átlibbenti egy csöppnyi mennyországba, miközben a napi gondoktól majd szétrobban a feje, akkor tegye be ezt a cd-t, és ígérem minden a helyére kerül. A swing ugyanis egyszerre lüktet és lebeg, Majsai pedig hamisítatlanul együttlüktet a zenéjével. Ugyanis nincs tudatában, hogy van a hangjának egy olyan stabil tartománya, amely derűt és pozitív rezgéseket továbbít. Olyan életerővel ajándékoz meg bennünket, amit a zenehallgatás pillanatnyi jóérzésén túl, a másnapi munkában kamatoztatunk könnyedén, gondtalanul, eredményesen. Mert üzeneteit továbbrezegtetjük az éteren…..

Tarnócai Éva

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.