Több nőt a parlamentbe

A napokban szárnyra kapott a hír, miszerint a TV2 egyik népszerű műsorvezetője gátlásait és ruháit levetkőzve kamerák kereszttüzében tárta elénk a meztelen igazságot. Ez még nem is lenne annyira érdekes, elvégre szinte minden hétre jut egy vetkőző celeb, arra már viszont talán többen felkapjuk a fejünket, hogy ezúttal nem valamelyik szépségkirálynőből avanzsált műsorvezető hölgy vetette le szemérmét, hanem egy férfi, mégpedig a Megasztárból jól ismert Till Attila vállalta a pucér pózolást.


A meztelen fotók elkészítésének célja nem csupán a nagyérdemű szórakoztatása, hanem hogy felhívja a figyelmet a Népszavazás a nőkért! elnevezésű kampány kezdeményezésre. A képeken ugyanis Tilla nem egyedül pózol, hanem egy ismert és sikeres filozófussal, Heller Ágnessel, aki saját könyvével takarja ki a műsorvezető férfiasságát. A nőket gyakran éri az a vád, hogy a testükkel akarnak célt elérni, ennek ellensúlyozására készültek és készülnek még további képek, más férfi hírességekről, ezúttal ők a „hús” és a nő a szellem.

A Népszavazás a nőkért! mozgalom a következő kérdésben kezdeményezi az ügydöntő népszavazás kitűzését:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a nők méltó közéleti szereplésvállalásának elérése érdekében az európai parlamenti, az országgyűlési és a helyi önkormányzati választásokról szóló törvények egészüljenek ki olyan rendelkezésekkel, amelyek előírják, hogy csak olyan listát lehet bejelenteni, amelyen egymás után váltakozva hol az egyik, hol a másik nemhez tartozó személyek szerepelnek?” (forrás: nokapalyan.hu)

A civil kezdeményezést az a tény hívta életre, hogy hazánkban aránytalanul kevés nő vesz részt a politikai életben, és a törvényalkotásban. A nők szerepe a döntéshozatalban kiemelt kérdése az Európai Unió esélyegyenlőségi politikájának. Magyarország parlamentjében a nők aránya mindössze 10% (35 fő), ez a szám az országok nemzetközi listáján csupán a 120. helyhez elegendő, az Európai Unión belül pedig mindössze két országot, Máltát és Törökországot előzzük meg. Ez az arány meglehetősen kevés, főleg ha azt nézzük, hogy Magyarország lakosságának több, mint fele nő, és közöttük több a diplomás, mint a férfiak között. Ha sikerül elegendő aláírást összegyűjteni, és a népszavazáson győznek az igenek, akkor nagyjából 25%-ra emelkedhet a nők aránya a döntéshozásban.

De vajon tényleg ez a mások által kitaposott ösvény vezet el a nőket ért hátrányok, negatív diszkrimináció és sztereotípiák megszüntetéséhez?

A nők előtt most is nyitva állnak a törvényhozásba, a magasabb vállalati pozíciókba vagy a közszféra bármely szektorába nyíló ajtók. A lehetőség tehát mindenkinek adott, nőknek, férfiaknak egyaránt. Innentől a személyes rátermettségen és a szavazók meggyőzésének képességén múlik, hogy ki foglalhatja el méltán, az őt megillető helyet. A kvóta állítása sok tehetséges, de akár tehetségtelen hölgyet is magas pozícióba juttathat, akik önerőből nem jutottak volna be a parlamentbe, de a kvótának hála elvehették egy, akár náluknál jóval tehetségesebb férfi helyét.

A kvóta pártiak szerint a nőknek joguk van számarányuknak megfelelően képviseltetni magukat az élet minden területén, így a parlamentben is. Ez tiszta sor, de akkor joguk van számarányos képviselethez a szemüvegeseknek, a kopaszoknak, a nyugdíj korhatárt elérteknek… hangoztatják az ellenzők, és ez is tiszta sor.

A kvótát támogatók gyakran érvelnek azzal is, hogy ahol működik az efféle rendszer ott csökken a korrupció, érdemi viták zajlanak és nagyobb hangsúlyt kapnak az olyan témák, mint az oktatás, az egészségügy vagy az emberi jogok. Ugyanakkor semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy ezekre a témákra a férfiak kevésbé fogékonyak, illetve kevésbé volnának kompromisszum készek, mint a nők.

Az aláírásgyűjtés már javában zajlik, a cél, hogy január közepéig összegyűjtsenek 200.000 támogató aláírást. Akinek felkeltette az érdeklődését a kezdeményezés, bővebb információért ellátogathatnak a www.nokapalyan.hu oldalra, de biztos vagyok benne, hogy januárig még sokat fogunk hallani erről a várhatóan sok vitát kiváltó népszavazási kezdeményezésről.

Sipos Szabina

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.