Gyermekkori allergia


Sokan civilizációs betegségként emlegetik, mások szerint főleg genetikai hajlam kérdése; de egy biztos: az allergiás megbetegedések száma évről-évre nő hazánkban. Elég a környezetemben körbenézni, egyre több gyermekről hallok, akik épp tejfehérje, glutén vagy akár tartósítószer érzékenyek.


Ezek a kis emberek sokszor sokkal hősiesebben viselik a betegséget, mint felnőtt társaik, pedig nem kevés korlátozást jelent az életmódjukban. Teljes magabiztossággal állítják, mit szabad és nem szabad; sokszor jobban ismerik az élelmiszerek összetevőit, mint mi magunk.

Ha lányommal gyerekorvoshoz megyünk és valamilyen kiütésről vagy épp nehézlégzésről számolunk be, mindig automatikusan érkezik a kérdés: volt-e allergiás megbetegedés a családban. Ez azért történik mindig így, mert az allergia tényleg örökölhető, két allergiás szülővel 40-60% eséllyel a gyermeknél is kialakul; persze nem mindegy, hogy mire jön elő, hiszen van olyan fajtája, mellyel könnyebb együtt élni és van, amelyikkel nehezebb. A gyerekeknél egyébként általában ételre szokott először jelentkezni és ez fejlődik később összetettebb betegséggé.

Nálunk én és a férjem is allergiások voltunk/vagyunk, így az esély gyermekünknél is igen magas. Sokan csak legyintenek rám, miért veszem annyira komolyan az orvos által javasolt babaétrendet, ám fontos tudni, hogy megfelelő óvintézkedések betartása mellett a gyermekkori allergia kockázata felével csökkenthető! Fontos, hogy változatosan étkezzünk a terhesség és a szoptatás alatt is; ám ez utóbbi esetében, kerüljük az erősen allergén alapanyagokat! Fordítsunk időt a védőnő vagy az orvos által javasolt étrend tanulmányozására, hiszen abban teljesen megbízhatunk! A boltokban kapható bébiételekre sokszor rá van írva, hogy négy vagy hat hónapos kortól adhatóak; pedig valójában sokszor olyan alapanyagokat tartalmaznak, amiket csak jóval később lehet fogyasztani (például: áfonya, eper, csokoládé).

Egyes kutatások szerint a hosszan tartó anyatejes táplálás is minimálisra csökkenti a kockázatot, de természetesen-mint tudjuk- ez nem mindig valósítható meg. Ami viszont valóban rajtunk múlik, hogy a környezetünkből távolítsuk el a főbb allergén anyagokat, például szellőztessünk gyakran, figyeljünk a gyomnövények irtására és tartsuk be az orvos által javasolt étrendet! Ha azonban kialakul a betegség, az első tünetek megjelenésekor forduljunk szakemberhez!

Végh-Kósa Anita

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.