Napi idézet kapcsán

Napi idézet: Mindenkinek két oka van arra, hogy valamit megtegyen, vagy ne tegyen: egy jól hangzó ok és egy valódi ok.

Pascal a nagy francia gondolkodó, matematikus, miután találkozott Istennel, úgymond olyan valóságos istenélményben volt része, amely megváltoztatta egész életét, sőt odáig ment, hogy felöltőjébe varratta azt a pergament, melyre nagy szálkás betűivel a következőz írta, hogy soha el ne feledje: „Izrael, Ábrahám, Izsák, Jákob Istene, nem a filozófusok és a bölcsek Istene!” A következőket írta:


„Milyen igazságtalan és oktalan az emberi szív! Rossznak tartja, hogy arra van kötelezve egy emberrel szemben, hogy igazat beszéljen. Mert helyes dolog e, hogy megcsaljuk embertársunkat?

Ennek az igazságtól való irtózásnak, különböző fokozatai vannak, de annyit elmondhatunk, hogy bizonyos fokig mindenkiben megvan, mert ez elválaszthatatlan önszeretetünktől. Ez a helytelen tapintat, kényszeríti kertelésre és mérsékletre azokat, akik kénytelenek másokat megfedni, nehogy megbántsák őket. Kénytelenek kicsinyíteni a hibákat, színleg mentegetni őket, belekeverni dicséretet és a megbecsülés bizonygatását.

Ebből következik az, hogy ha valakinek érdekében áll szeretetünk elnyerése, óvakodik olyan szolgálatot tenni nekünk, amelyről tudja, hogy kellemetlennek találjuk. Úgy bánik velünk, ahogyan azt mi kívánjuk: eltitkolja előlünk az igazságot – mert mi azt várjuk, hízeleg – mert mi azt szeretnénk, áltat bennünket-, mert nekünk azt jó hallani!

Ezért aztán az emberélet örökös illúzió, egyebet sem teszünk, mint kölcsönösen becsapjuk egymást, hízelgünk egymásnak. Senki sem beszél úgy jelenlétünkben, mint távollétünkben. Az embereket összefűző összetartozás, kizárólag ezen a kölcsönös csaláson alapul, és bizony nagyon kevés barátság maradna meg, ha mindenki tudná azt, mit mond, vagy gondol róla a másik.

Az ember tehát merő alakoskodás, hazugság és képmutatás, mind önmagával, s mind másokkal szemben. Nem akarja, és nem is szereti, ha a szemébe mondják az igazságot, és ő is óvakodik ezt megtenni, nehogy megbántsa azt, hiszen „hason” ezzel elmaradna!”

(Forrás: Pascal írásai)

Forgó László


Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.