Az apa, a fia, na meg persze Micimackó – Alan Alexander Milne


A legszebb meséket az élet írja

Hét év házasság után, az angol újságíró és felesége hatalmas kegyben részesül, fiuk születik. Amikor első születésnapját ünneplik, a szülők egy Edwardra keresztelt plüssmacival ajándékozzák meg a kisfiút. Öt éves, amikor a fiú meggondolja magát, és a medve új nevet kap „Winnie the Pooh” azaz, Micimackó… a többi már történelem!

 

„A tehetségekkel megáldott ember, mindig megtalálja a helyét, ám lehetséges, hogy az a hely, nem ott van, ahová képzelte, vagy ahol hitte.” – írta egykor az angol író Alen Alexander Milne (1882-1956).  Nagyon érdekes gondolat, és fölöttébb elgondolkodtató, főleg ha ismerjük az író életrajzát, ugyanis élete is hasonlóképpen alakult, mint gondolatai.  Alen Milne, bevonult a történelembe, ám nem, ahogy maga képzelte, – dráma és regényíróként -, hanem a világhíressé vált, kicsit butácska, ám a maga nemében okos mackó, mint, Winnie the Pooh (azaz Micimackó) szülőatyja.

Ki nem ismeri Micimackót? A mese ma az egyik legkedveltebb és legolvasottabb könyvek közé tartozik a világon, főszereplője, a butácska mackó, számos képregény, film szereplője, megannyi gyermekruha, táska, tolltartó és ceruza elmaradhatatlan díszítő eleme. Nem akad egyetlen ellenzője sem, s ha megjelenik a képernyőkön a felnőtteket is megállásra készteti.

Micimackó alakja Milne regényének oldalain 1926-ban formázódott meg. Három évvel később a szerzői jogokat Micimackóra és a százholdas pagonyra, az író Steven Schlesinger producerre ruházza át. Az író halálával a jogok a Walt Disney stúdióra szállnak. A többi már sokunknak ismert…

Matematikus, majd újságíró

Lássuk hát, akkor ki volt az az ember, akinek életét, kisfiának vett plüssjátékszere átformálta, megváltoztatta, és egészen más irányba terelte, mint ő azt szerette volna.

Alan Alexander Milne 1882. Január 18.-án látta meg a napvilágot. Apja iskolaigazgató volt, míg édesanyja teljesen három fiának a nevelésére szentelte életét. Alan legkedvesebb tanítója, Herbert Georg Wells, volt a „Világok harcának” híressé vált írója. Iskoláit Westminsterben járta (ahol mindig éhes voltam – írja életrajzában), majd Cambridge került, ahol matematikai szakosként végez, mert erre kap ösztöndíjat. Bizonyos értelemben véve, a fiatal Alannek nagyon is jól feküdtek a természettudományok, ám az írás… az írás maradt. Az egész egyetemi éveiben kezdődött amikor testvérbátyjával Kennel az Egyetemi újság humoros rovatát vezették írásaik alá a A.K.M iniciálét téve. Ezek a szatirikus karcolatok, felkeltették a Puncs magazin főszerkesztőjének érdeklődését, ahol Alan először, mint külsős, majd, mint állandó munkatárs dolgozik. Így válik nyilvánvalóvá az, hogy inkább az újságírást választja, a matematika helyett.

1913-ban nősül meg, feleségül véve szerelmét, Dorothy De Selincourtot. Alan mellé, egy, igazi asszony kerül, jó humorú, éles eszű, és életrevaló feleség. Mindenben támogatta férjét, és annak álmait, hogy igazi drámaíró legyen. Alan ötleteit, jelenteinek részleteit, egy-egy gondolatát lejegyezte, elrakta, és rendszerezte, majd legépelte. Alan Milne egyszerre kapott titkárnőt, feleséget és házvezetőnőt. Alan pedig írt… és írásainak két ember örült szüntelen, egyik a felesége, a másik pedig legjobb barátja, Barrie James M. a Péter Pán szerzője volt.

Bár mint a háború ellenzője, Alan Milne részt vett az 1914-es pokolban, és mint hadnagy került ki onnan betegen, de megerősödve lélekben.

Új idők

Hét évnek kell eltelnie, hogy isten kegyelméből gyermekük születhessen. Egy fiú. Bár a szülők lányra számítottak, és a Rosemarie nevet szánták az újszülöttnek, ám ember tervez, Isten végez, és végül fiú születik. És erre nem voltak felkészülve. A név nem állt készen. Elsőször arra gondoltak, hogy talán Bill legyen a neve, de mert az olyan „becenévnek” hangzó valami, arra jutottak más nevet kell választaniuk. Alannek a Robert név tetszett, míg a feleség a Kristóf mellett voksolt. Végül is megegyeztek, és a kisfiút Róbert Kristóf (Christopher Robin) névre keresztelték. Első éveiben nehezen tudta kiejteni apja nevét, mármint a Milne-t, és számtalanszor Muln-nak ejtette, így aztán szülői körökben sokáig Bill Mulnnak becézték. Felnőttként már csak a Kristóf nevet használta, elhagyva a Róbertet is.

Első születésnapjára, szüleitől egy plüssmedvét kapott, melyet Edwardnak nevetett el. Így kezdődtek a kalandok, mert ez a kis állat megihlette az írói vénákkal igencsak megáldott édesapát, és Alan minden este, a mackó kalandjairól mesélt kisfiának. Ám egy véletlen esemény miatt a mackó új nevet kapott. A család Londonból egy farmara költözött, s mielőtt elhagyták volna fővárost, még egyszer ellátogattak a Londoni állatkertbe. Itt ismerkedik meg Róbert azzal a mackóval, akit egy kanadai katona hagyott hátra, és akit a Winnie nevet viselte. Így lett Edward, Winnie, a Pooh vezetéknevet is Róbert adta neki, mert egyszer látott egy hattyút, amelyiket így neveztek. A the, Alan humorát jelképezi, (tag)… vagyis Pooh (család)tag Winnie! (azaz Micimackó).

Így kezdődött, és folytatódott.

Az első Micimackó történet 1925 karácsonyára látott napvilágot, az „Evening Star” oldalain. A további részeket a londoni rádió tűzte műsorára, úgy hogy Alan Milne úgy határozott összegyűjti a történeteket, és kötetté fűzi. 1926-ban látott napvilágot a Micimackó, majd követte egy verseskötet a „Six” (azaz „Hat éves vagyok”), és folytatódott a Micimackó kuckójával. Mindhárom kötetet Ernest Howard Shepard illusztrálta, aki gyakori vendég volt a Milne-i házban és ismerte, mint a kis erdőt, amely a birtokot körülvette, mind pedig Róbert Kristóf (Gida) játékait. Így alakult ki az igazi kép Micimackóról, barátairól és a százholdas pagonyról!

Micimackót számos nyelvre lefordították, közöttük latinra is (Winnie ille Pu).

Ám Kristóf felnőtt… és Milne vissza szeretet volna térni, az igazi irodalomhoz. Számos regényt, könyvet írt… egyeseket kiadtak, másokat nem, csak egy párat szeretnék itt megemlíteni. (Lovers in London, Once On a Time, Mr Pim Passes By, The red House Mistery).

Ám Micimackót nem tudta felülmúlni. Megkeseredve, 1956-ban négyévi mozdulatlanság, kínok és szenvedés után (1952-ben agyvérzést kapott), hunyt el, úgy hogy még fiát sem akarta látni.

Ma a Walt Disney stúdió bevétele a Micimackóból megközelíti az évi egy milliárd dollárt, amit ha megszorzunk kétszázzal…

Micimackó él… és Milne is, ha nem is, úgy ahogy ő elképzelte!


Forgó László


Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.