Hepatitis C elleni küzdelem


A Hepatitis C korunk egyik legveszélyesebb és legalattomosabb betegsége, mely sajnos mégsem kap elég figyelmet. A Hepatitis Világszövetség adatai szerint a világon közel félmilliárd B vagy C vírussal fertőzött beteg van, akiknek nagy része nem is tud betegségéről. Magyarországon most egy fájdalommentes szűrési módszer segíti a betegség felismerését.
A Hepatitis C vírus azért tartozik korunk egyik legveszélyesebb és legalattomosabb betegségei közé, mivel az első tűnetek észleléséig akár a máj 70-80%-át is képes tönkretenni és tízszer könnyebben terjed, mint az AIDS. A fertőzés eleinte nagyon enyhe tüneteket mutat így például fáradékonyság és emésztési zavarok is jelentkezhetnek, éppen ezért a legtöbben fel sem figyelmek rá. Ráadásul a lakosság körében tévhitként él, hogy a betegség gyógyíthatatlan; pedig ez nem igaz, valójában igen jó eséllyel gyógyítható, amennyiben időben felismerik.

Szerencsére mára olyan tudományos módszerek jutottak el Magyarországra is, melyek megkönnyítik a szűrést és talán bátorítják a veszélyeztetetteket, hogy keressék fel orvosukat. Ilyen fejlesztés az új gyorsteszt, mely fájdalommentes módon, percek alatt kimutatja az érintettséget. A HCV Antitest Gyorsteszt egy egyszer használatos nyálteszt, mely a HCV vírus antitestjeinek kimutatására szolgál. Azért jelent hatalmas áttörést a magyarországi szűrésekben, mert nem vérvételes vizsgálatról van szó, hanem nyál alapján történő tesztelésről, ami teljesen fájdalommentes, a minták kezelése pedig biztonságosabb és a vizsgálandók megnyerése is könnyebb a mintavételhez. A vizsgálat elvégzéséhez javasolt orvosi felügyelet, eredménye pedig 20 perc után válik láthatóvá.

Ha valaki szeretne megbizonyosodni arról, hogy veszélyeztetett -e, akkor első lépésként töltse ki a www.majmoly.hu oldalon található tesztet, és ha az eredmény alapján veszélyeztetettnek bizonyul, akkor keresse fel a háziorvosát és kérjen beutalót hepatológiai szakrendelésre!

Forrás: Májbetegekért Alapítvány

Végh-Kósa Anita

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.