ValóVilág avagy a Való Világ?!

Nemrég indult újra a ValóVilág, ahol a fiatal delikvensek, egy luxusbörtönbe vannak összezárva a nap 24 óráján keresztül és közben különböző feladatokat kell végrehajtaniuk.  A különbség az előző szériákhoz képest, hogy itt most a ValóVilág4-ben te magad, azaz a néző is beleszólhat, szavazhat és dönthet a villalakók sorsáról egy-egy feladat kapcsán.
Vajon milyen hatása van már most ennek a műsornak a fiatalokra, ill. a nézőkre? Azért írom, hogy a „fiatalokra”, mert úgy hiszem, hogy egy fiataloknak szóló műsort, leginkább a fiatalok néznek. Persze valójában ez a műsor mindenkihez szól és a műsor szervezőinek ez is a célja, hogy „megfogják” egész Magyarországot. Ezért is találták ki, hogy most először mi magunk dönthetjük el, hogy ki-kivel aludjon, vagy épp ne aludjon, ki-kivel tegyen jót, ill. inkább rosszat és persze talán a legfontosabb, hogy ki maradjon bent a villában. Ezáltal mintegy irányítói vagyunk a játéknak.

De vajon tényleg mi döntünk, vagy észrevesszük az e mögött megbújó valódi szándékot? A kérdés még mindig ugyanaz: Milyen hatással van ez a műsor a nézőkre? Csakhogy teszteljem Önmagam is, megnéztem pár adást, és hihetetlen módon egyszerre szinte „rákaptam.” Egyre jobban kezdett érdekelni, hogy vajon mi történhetett „XY-nal” „Z” vallomása után. Vagy csak úgy kíváncsi voltam az új beköltözőre, a többiek fogadtatására, az új történésekre, vagy épp a semmit tevésükre, egyszerűen érdekelt a villa lakóinak sorsa. Mint egy szappanopera, csak azzal a különbséggel, hogy itt maguk a szereplők sem tudják a forgatókönyvet, ezáltal válik az egész roppant izgalmassá, és hihetővé a „naiv” (köztük én is) nézők számára.

És akkor egyszerre bevillant, már tudtam, miért akarják, hogy egész Magyarország főműsor időben azt a bizonyos csatornát nézze, és fennen „irányítsa” a játékot. Leszámítva, hogy ez rendkívül sok pénzt hoz, a valódi ok nem ez. Vizsgáljuk meg közelebbről. A megoldás egyszerű és kézenfekvő. Mit csinálunk, miközben az adást nézzük? Semmit! Még világosabban: Mire gondolunk, míg ezeket és az ehhez hasonló szórakoztató műsorokat bámuljuk? Semmire! Vagyis? Kinek áll érdekében, hogy egész Magyarország nap-, mint nap egy bizonyos adott időben ne gondoljon semmire, és ne csináljon semmit? Nos, nekem van egy tippem, és szerintem Önöknek is…

A lényeg nem az, hogy este az adott időpontban mindenki a TV-re mered, a lényeg, hogy mindeközben NEM CSINÁL MÁST! NEM GONDOLKODIK, NEM CSELEKSZIK! Miért fontos ez? Képzeljük el a napunkat. Reggel felébredünk, elmegyünk dolgozni. Talán hallgatunk az úton napi híreket, vagy még otthon, de az biztos, mire elkezdenénk mélyebben gondolkodni valamiről, már meg is érkeztünk a munkahelyünkre. Ott egész nap keményen robotolunk, és munkaidő végeztével indulunk haza. Már túlfáradtak vagyunk a hírek hallgatásához, ha mégsem annak mélyebb értelmezéséhez biztosan. Csak egyvalamire vágyunk egy kellemes kikapcsolódásra, ami lehet, mondjuk egy film, egy forró fürdő, de akár egy szórakoztató műsor is.

Ahelyett, hogy elgondolkodnánk azon, hogy mivel is tehetnénk jobbá saját (Urambocsá) mások életét, inkább TV-nket be-, agyunkat kikapcsoljuk és belesüppedünk (látens) önsajnálatunkba, áldozatnak érezvén magunkat, aki igen is megérdemli, hogy a hosszú és fárasztó nap után „legalább ennyi öröme legyen!”

Tehát az egyetlen ideális alkalommal, mikor lenne időnk elmélkedni magunkról és másokról, mi egyszerűen „offline” állapotba tesszük magunkat, és csodálkozunk, hogy nem változik semmi. A legborzasztóbb az egészben nem az, hogy nézzük ezeket a Valóság show-kat, hanem hogy el hisszük, mi irányíthatjuk a játékot, miközben minket irányítanak…

Somlyai Mónika

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.