Összefogás? – Összefogás!

Sokat beszéltünk már a havazás okozta hatalmas nagy problémákról. Melyhez persze társult más is, mint pl: nemtörődöm vezetők nemtörődöm viselkedése-…. és sorolhatnám, de nincs értelme. Csúszós, már-már járhatatlan utakról, járdákról. Valójában nem is már-már, hanem teljesen!
Elnéptelenedett kis városkánk, egyszerűen behúzódott, mint csiga a házába. Csak azok mozdultak ki, félősen, fázósan- akiknek nagyon muszáj volt.Nem találhattak kibúvót, kiknek kötelezettségei vannak, mármint a polgárok – kiknek kötelezettségeik vannak.


Munkába menni kell, még ha hason csúszva is, még ha eleséstől rettegve is, még ha a város útjai, járdái járhatatlanok is. Iskolába menni kell, gyerkőcöket vinni kell. Igaz alternatív lehetőségek nincsenek: autó, gyalog vagy bicikli – egyre megy. Mert vagy megállni, vagy elindulni vagy egyáltalán menni, – nem lehet. Araszolgatni igen, aprókat tipegni igen, gyereket, s magunkat félteni igen. De menni kell!..

S ma megcsillant egy apró kis reménysugár, nem csak az áldott nap gyenge – halovány fénye, hanem az összefogás reménysugara is. A nulla fok elég volt arra, hogy picit meglágyítsa a jégpályává fagyott hóréteg egynémely részét. S a várost járva megláttam, amint egy-két lakó a házuk előtti úttestről kezdte ellapátolni, felcsákányozni a havat, jeget. Félretolta az út szélére, erejét nem kímélve igyekezte járhatóvá tenni saját kis területét.

Biztos vagyok benne, hogy  példát mutatva, ösztökélve a másikat is:  hogy ha más nem, de magunk tegyük élhetővé a városunkat. Hiszen, ha mindenki felszabaditja a háza előtti úttestet, akkor egyszer csak az utca elejétől a végéig járhatóvá válik. Gondolom így tettek dédszüleink is, mikor még hódúróról, jégtolóról nem is hallottak.
Hiszen ők is mentek valahova nagy minuszok idején. Igaz, nem pályázaton nyerték az élhető városunkat, hanem élhetővé tették egykoron.

Jó, hogy ma ismét eszébe jutott valakinek. Jó, hogy az új év kezdetén megindult az élet egyik  – másik kis utcán. Talán a példa ragadós lesz, kis és nagy emberek állnak a kezdeményezés mögé, s csupán csak egy-két nap, s a mi kis városunk ismét járható, ismét élhető lesz.

Bízom abban, hogy az összefogás eme mintája cselekvésre készteti azokat is, akik miatt létrejött e civilszerveződés.

Kincses M.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.