Clara Zetkin

Német szocialista politikus és nőjogi harcos. Zetkint érdekelték a nők politikai jogai, harcolt az egyenlő lehetőségekért és a nők választójogáért. Ő a megalapítója a szociáldemokrata női mozgalomnak Németországban. Ő szerkesztette az SPD nőknek szóló újságját, az „Egyenlőség”-et. 1907-ben ő lett a vezetője az SPD újonnan alapult női tagozatának. Ő hozta létre az első nemzetközi nőnapot, 1911. március 8-án.

 


A szászországi Wiederauban született. Tanárnak tanult, 1874-től kezdve kapcsolatokat épített ki a német nőjogi mozgalommal és a munkásmozgalommal. 1878-ban csatlakozott a Szocialista Munkáspárthoz. Ezt a pártot 1875-ben alapították, két korábbi párt egybeolvadásának gyümölcseként.

Mivel Bismarck 1878-ban betiltotta a szocialista mozgalmakat, Zetkin Zürichbe ment 1882-ben, majd később Párizsban élt. Párizsban töltött ideje alatt fontos szerepet játszott a Nemzetközi Munkásközösség vagyis az I. Internacionálé nevű szocialista csoport létrehozásában. Felvette társa nevét, az orosz forradalmárét, Ossip Zetkinét, akitől két fia volt. Később hozzáment Georg Friedrich Zundelhez, a híres művészhez, akinek 1899-től 1928-ig volt a neje.

Egyéb háborúellenes aktivistákkal együtt Zetkin rendezett egy nemzetközi szocialista női háborúellenes konferenciát Berlinben 1915-ben. Háborúellenes nézeteiért többször letartóztatták a háború alatt.
Interjút készített Leninnel a nőket érintő kérdésekről.

Zetkin száműzetése után Moszkva közelében, Archangelszkojéban halt meg 1933. június 20-án, közel 76 évesen. Moszkvában temették el, a Kreml fala mellé.

forrás: wikipedia.hu

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.