Teljesség

Pár hete pakolászás közben énekeltem Presser Gábor egyik nagyszerű számát, a Rozsdás szög című dalt.  Mélysége miatt szeretem, amit a harmadikos kislányom nem értett meg.  Az egészre csak annyit mondott, hogy nem vagyok trendi, áttérhetnék valami más, vidám zenére, mert ez túl öreges.
Megkérdeztem tőle, hogy milyen dalt énekelne egy menő-mami. „Vidámat, pörgőset, fiatalosat – jött a válasz – ez öreges, talán azért, mert szomorú.”

Szomorúság, öregség… Ezt hogy érti? Tény, hogy amióta a harmadik x-et megkezdtem másként látom a világot, de az is lehet, hogy az anyaság okozza. A felelősségvállalás, a tökéletességre törekvés. Mindeközben nem haladtam volna a korral? Vagy épp ellenkezőleg, most értem abba a korba, ahol előtérbe kerülnek az igazi értékek?

Elismerem, hogy zengő – bongó zenecsatorna helyett már szívesebben hallgatok letisztult stílust.  De nem érzem öregnek magam. Inkább érettnek, és nagyon örülök, hogy nem a tv-ben látott mű – csajok diktálják a mindennapjaimat, mint annak idején. Nyugodtan leviszem a szemetet smink nélkül is, a ruházatommal sem „celeb” példaképet követek. Már nem akarok a környezetemben mindenkinek megfelelni, már nem félek attól, hogy olykor elbukom, és nem teperek azért, hogy befogadjanak egy menő baráti körbe.

Örülök, hogy mára alkothattam egy saját csapatot, amit úgy hívnak: család. Sokan mondják, hogy a házasság és az anyaság lemondással, áldozatvállalással jár, én inkább úgy gondolom, azt mutatja meg, hogy az életem egy következő, fontos szakaszába léptem. Úgy érzem, jó úton haladok a teljesség felé.

Erről eszembe jut Áprily Lajos verse:

Kérés az öregséghez


Öregség, bölcs fegyelmezője vérnek,
taníts meg, hogy Csendemhez csendben érjek.

Ne ingerelj panaszra vagy haragra,
hangoskodóból halkíts hallgatagra.

Ne legyek csacska fecskéhez hasonló,
ritkán hallassam hangom, mint a holló.

A közlékenység kútját tömd be bennem,
karthauzi legyek a cella-csendben.

Csak bukdácsoló patakok csevegnek,
folyók a torkolatnál csendesednek.

Ments meg zuhatag-szájú emberektől,
könyvekbe plántált szó-rengetegektől.

Csak gyökeres szót adj. S közel a véghez
egy pátosztalan, kurta szó elég lesz,

a túlsó partot látó révülésben
a “Készen vagy?”-ra ezt felelni: – Készen.

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.