Theodóra császárné


Theodóra bizánci császárné, I. Justinianus bizánci császár felesége. Ő volt a Bizánci Birodalom történetének legbefolyásosabb császárnéja. Theodóra 497 és 500 között, Cipruson született, de már nagyon kicsi korától Bizáncban élt. Apja Akakiosz a medvék őre volt a hippodromban, anyjáról viszont egy biztos adat sem maradt fenn. Justinianus a jövendőbeli császár már harmincadik événél járhatott, amikor megismerte Theodórát. Justinianus nagyon megszerette Theodórát és elhalmozta ajándékokkal.

Justinianus rávette nagybátyját a császárt hogy nevezze ki Theodórát patríciusnőnek és megkérte hogy engedélyezze hogy házasságot köthessenek. Justinus császár hajlott volna az utóbbi kérés teljesítésére, mert ő is nagyon kedvelte Theodórát, de felesége Euphemia Lupicina (aki egyébként barbár rabszolgalányként született) mereven ellenezte a házasságot. Arra a törvényre hivatkozva, hogy szenátorok és magas rangú emberek nem vehettek feleségül színésznőket, kurtizánokat és hetérákat. Megoldásképpen ezt a törvényt később Justinus és Justinianus eltörölték.Jutinianusnak és Theodórának egy fia és egy lánya született.
527-ben meghalt Justinus császár és utódja Justinianus lett. Ezzel együtt Theodóra a bizánci birodalom császárnéjává emelkedett. Theodórának nagyon erős befolyása volt a férjére, ezt mutatják például, hogy Justinianus uralkodása alatt sok olyan törvényt hoztak, ami kedvezett a nőknek. Justinianus később társcsászárnővé emelte Theodórát.

Theodórának nagy szerepe volt a császári hatalom megerősítésében, szigorúan megkövetelte például a leborulást az uralkodó előtt és a lábcsókot. Az előkelő családok (akik a császár ellenlábasai voltak) fiait és lányait rákényszerítette, hogy alacsony sorból származó családok (a császár hívei) tagjaival kössenek házasságot. Szerette a pompát, az ékszereket, a szép ruhákat, nagy gondot fordított szépsége ápolására. És bár kapzsinak, zsarnoknak és bosszúállónak tartották, nem feledkezett meg az adományokról sem. Menedékhelyet alapított a prostituáltak számára, középületeket, templomokat emeltetett.
Theodóra 548-ben halt meg hosszú betegeskedés után rákban. Justinianus aki élete végéig imádta, nagyon mélyen meggyászolta. Justinianus Theodóra tiszteletére városokat, tartományokat és épületeket nevezett el.

forrás: wikipédia

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.