A fekete angyal


Minden áldott nap Ő ébreszt. Van, amikor lágyan, van, amikor sietősen, de én azt szeretem a legjobban, amikor hosszú, forró csókjaival elhalmozva térít magamhoz. Testem átjárja egy meleg, bizsergető érzés. Az elmém kitágul. S szememben ismét felcsillan az élet ereje.Hasonlóképpen érezhetek azok is, akik szintén nem tudnak élni Nélküle.

Kávé nélkül.

A kávé a kávécserje termésének, a kávébabnak a feldolgozott magja. Fő összetevője a koffein, amitől élénkebbé válunk.

Maga a szó eredetét illetően két vélemény is kialakult. Az egyik szerint a Kaffa nevű etiópiai vidékből származik, a másik szerint viszont az arab kahwa szóhoz fűződik, ami igazából bort jelentett, és csak később alakították át a kávé jelentésre.

Elkészítése hosszú folyamat.

A kávészemeket kézzel szüretelik le, ugyanis csak a piros és érett magokat lehet leszedni. Ezután – termőhelytől függően – száraz vagy éppen nedves eljárással tisztítják le, mert a kávészemek nem tárolhatóak.

Ahol több napsütés van, a bogyókat négy teljes hétig szárítják, kint a Napon, majd egy hántológép felhasználásával szedik külön a babszemeket a húsuktól.

Ahol viszont az időjárás esősebbnek bizonyul, ott a nedves eljárás által dolgozzák fel a kávészemeket. Itt is gépekkel választják külön a kávébabot a húsától, utána pedig egy, direkt erre a célra kifejlesztett, folyadékban áztatják a szemeket. Ekkor 10-14 napi szárítás is elegendő.

Miután megmosták és kiszárították a babokat, már csak a pörkölés maradt hátra, amit emelkedő hőfokon visznek véghez.

A kávé története vélhetően Kr. e. 300-ra vezethető vissza, amikor is egy Káldi nevezetű etióp pásztor észrevette, hogy a kecskéi sokkal élénkebbek, ha csemegéjük közé néhány szem piros bogyó is kerül. Ezt elhíresztelte a közelében lévő szerzeteseknek, akik rájöttek, hogy ha megpörkölik ezeket a szemeket, akkor finom ital nyerhető belőlük.

A másik „legenda” szerint pedig egy Phazes nevű arab orvos terjesztette el, amikor gyógyszerként használta a kávét, valamikor i.e. 900-ban.

Akármelyik történet is hordozza magában az igazságot, annyi bizonyos, hogy legelsőnek Jemenben használták élénkítő italként a XV. században.

Hatását illetően a kávé serkentően hat a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és a vesére is, természetesen csak mértékletes fogyasztás esetén.

Igazából nem mulasztja el a fáradtságot, csupán fő hatóanyaga, a koffein hatása „csapja be” a szervezetet, ebből kifolyólag erőteljesebbnek, élénkebbnek érezzük magunkat.

Mára már a kávéfajták széles skálája tárul elénk s ízét, illatát világszerte ismerik és szeretik.

A fekete angyal szinte mindenhol ott van, és mindig segít azoknak, akiknek szüksége van rá.

 

Kocsis Tünde

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.