Kiskert a panelban

Nemcsak szemnek gyönyörködtető a panel-kert, hanem kiváló foglalatoskodás is, a szabadidőnk kellemes eltöltése. Nagyon jó érzés, mikor pár levél zöldségért, kaporért, vagy pár szem paradicsomért csak kimegy az ember az erkélyre és már viszi is be. Gazda szeme hizlalja a jószágot, mondták régen- s bizony úgy érzem én is, hogy saját kis terméseim a legfinomabbak. Ráadásul garantáltan bio növények. Szeretek vele bíbelődni, várni és reménykedni. S olyan nagy öröm, mikor meglátom az első bimbókat, terméskezdeményeket.


Sokan mondták, hogy drága a víz, mely a mindennapi locsoláshoz kell,s hogy többe kerül a leves, mint a hús- de úgy vélem nekem megéri. Ha már nem adatott meg a kertes ház öröme, magamnak okozok örömet a panel-kertemmel. Sokat gyönyörködöm a virágaimban, virágzó növényeimben és büszke vagyok a termésekre.

Tavasz közeledtével lassan már művelni lehet kis kertünket -kint az erkélyen! A téli fagyos föld már régen felengedett, fellazitani, gereblyélni kell, hogy elültethessük kedvenc kis virágunkat, haszonnövényünket.Nem árt a régebbi földrétegből leszedni és helyébe friss, akár virágföldet önteni, hogy ismét táplálóbb legyen a talaj.

A gondos gazda tejfölös pikszisben már kihajtatta a paradicsom és paprika palántákat, melyek már csak kiültetési megerősödésre várnak.Legtöbb növényünket magról is lehet vetni,de a kényesebbeket jobb előbb a szobahőmérsékleten  nevelni.A paprika legyen a legutolsó, körülbelül Szent György napján, mert bizony nem tűri a kora reggeli hidegeket. Éppen így érdemes várni a paradicsommal is.Május 12-14 közé esnek az elvi leghidegebb hajnalok: Szervác, Pongrác és Bonifác napjain.

A kapor, a petrezselyem, snidling már mehet a földbe, hiszen igen sokára kelnek ki, s jobban is tűrik az időjárás viszontagságait.A fűszernövények vetésének sincs akadálya, nem csak szép díszei a kis “kertnek” de a konyhában nélkülözhetetlenek is.
Zeller palántát én a piacon szoktam beszerezni, de hagymát magam is dugattam már, és szépen kihajtott. Zsíros kenyér, vajas kenyér feltét lehet belőle.Igen ízletes a megkent kenyereken a friss petrezselyemlevél is, melynek intenzív vízhajtó hatása is van.

Lusta és feledékeny asszony módjára magról vetem évek óta a paprikát és paradicsomot, megvárom míg erőre kapnak és csak utána pikírozom ki, s hagyom meg a legerősebb növekményt.Nagyobb balkonládákban egy-egy megfelelően növekszik és hoz termést, kisebb esetén  külön hatalmas virágcserépben érdemes  termeszteni.

Vigyázni kell a magoncok locsolására, hiszen az erősebb vízsugár kimossa őket a föld felszíne fölé. Ajánlatos ezért spriccelővel locsolni addig, mig szépen meg nem erősödnek a hajtások.

Tapasztalatlanabb koromban sok mindent kitépdestem,mert azt hittem gaz, ma már fordítva okoskodom.Megvárom minden kinőtt növényem erőssé válását és utána húzkodom ki azt, ami tényleg nem haszonnövény.

Ősi ellenségeink a galambok hihetetlen messziről észreveszik a kis zöldecskéket, és zsupsz, mint a nehézbombázók már meg is repülik. A galádok mindent kitépdesnek amire rálelnek.Nagyon haragszom rájuk,évről évre más trükköt alkalmazok elriasztásukra, de bizony nem mindig sikerrel.Az idén, -mivel már ártottak a tavalyról földben maradt és most szépen zöldellő petrezselyemleveleimnek- a balkonláda két végébe leszúrt tartófára madzagot feszítettem ki, és felkötöztem rá egyenlő távolságra zörgős reklámtáska darabkákat.nagyon bízom benne, hogy elhordják magukat,és nem okoznak több kárt.

Ha vannak tapasztalatok, szívesen olvasnám, úgy a kiskertészkedés kapcsán, mint a galambriasztás okán.

K.Márta

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.