Húsvéti meggyes kalács


Különleges  meggyes kalács recept. Tökéletes vendégváró falat!




 

 

 


Hozzávalók ( 1 kalácshoz)
A tésztához:

150 ml víz  
1 db tojás   
75 g reszelt alma
450 g finomliszt
2 evőkanál sovány tejpor
50 g cukor
40 g puha vaj
teáskanál instant élesztő


A töltelékhez: 
225 g magozott meggybefőtt
250 g marcipán, reszelve
1,5 tkanál őrölt fahéj


A kenéshez és szóráshoz: 
1 db tojásfehérje  
2 evőkanál tejszín  
1 evőkanál dekorcukor
2 evőkanál mandulaforgács


Elkészítés
1. A vizet, tojást, a hámozott, reszelt almát a kenyérsütő formába tesszük.
Rászórjuk a lisztet, majd beletesszük a forma átellenes sarkaiba a tejport, vajat, és a cukrot. Az élesztőnek a liszt közepében kis mélyedést készítünk. Dagasztóprogramot indítunk.
2. A hólyagosra dagasztott tésztát enyhén lisztes asztalra szedjük, könnyedén átgyúrjuk, majd 40*30 cm oldalhosszúságú téglalappá nyújtjuk.   Megpakoljuk a jól lecsepegtetett meggyel, majd erre ráreszeljük a marcipánt, végül megszórjuk az őrölt fahéjjal.
3. Hosszanti oldalától feltekerjük, úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön, majd óvatos mozdulatokkal kb 55 cm hosszúságú kígyóvá sodorjuk.  Egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a marcipános-meggyes tésztakígyót, a forma belsejétől kezdve, csigaszerűen tekerve, beletesszük. Olajjal vékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen, kb 30-45 percig kelesztjük.
4. Közben összekeverjük a tojásfehérjét a tejszínnel (folyékony habtejszín), és ezzel bőven átkenjük a megkelt tészta tetejét, majd megszórjuk dekorcukorral, és mandulaforgáccsal.5. Előmelegített sütőben 190 C fokon (légkeveréssel) kb 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve hűtjük ehetőre és tortaszerűen szeletelve tálaljuk.

Tipp! A marcipánmasszát érdemes rövid időre fagyasztóba tenni, így könnyebben lehet reszelni – almareszelő, nagyobbik lyukazat -, a marcipánt egyből a meggyel megrakott tésztára reszeljük, különben összeragad!

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.