Az illat, amely meghatároz – 1. rész

Meghatároz? Talán sokan elgondolkodnak ezen. Mit határoz meg? Mindent. A társas kapcsolatainkat, az emberek közötti létünket. Meghatároz és befolyásol.

Bizonyított tény, hogy a párválasztás során is szerepet játszik a választott személy illata. Ez az illat, mindenkinél egyedi, persze sok tényező befolyásolhatja. Például a nőknél a havi ciklus, és annak fázisai, szerepet játszik az elfogyasztott ételek milyensége, valamint bármily meglepő még az aktuális hangulatunk is.


Vajon szükség van-e arra, hogy az egyébként természetes illatunkat illatos „löttyökkel” elnyomjuk? Kérdés az is, hogy miért használunk parfümöt, dezodort? Miért mosakszunk parfümolajos tusfürdővel?

Nézzünk egy kis történeti áttekintést!

A parfüm szó a latin “per fumum” kifejezésből ered, ami annyit tesz: “A füstön át”, vagy “Füst révén”.Ugyanis a parfüm régi formája nem volt más, mint illatos füst (tömjén) amelyet füstáldozatok bemutatásához és a halottak bebalzsamozásakor alkalmaztak, kábító illattal megtöltve a levegőt. Már ezer éve különleges metszett üvegcséket készítettek az illatszerek méltó tárolására, melyet a mai kozmetikai ipar a tökélyig fejlesztett. Maga az illatosítás több ezer érve nyúlik vissza. I.e. 3200-ben Menes fáraó sírjában az ékszereken kívül, rúzst, szempillafestéket, hajgöndörítő csipeszeket, fésűket egyéb szépítőszereket valamint illatos kenőcsök tégelyeit találták a régészek. Az előkelő, gazdag hölgyek is éppen ilyen kozmetikumokkal éltek. Az első parfümfajta, a tömjén után megjelentek az illatos vizek, amiket a gazdag házakban használtak, nem csupán illatosításra, de a higiénia hiánya okozta kellemetlen szagok ellen is ellenszerként alkalmazták. Így mind kedveltebbé váltak az illatos vizek a világon. A régi időkben az emberek – már akik tehették – mértéktelenül bántak az illatszerekkel: illatosított vízben fürödtek, testükön, hajukon kívül illatosították az ágyaikat, a házukat, a hintójukat, sőt még a lovaikat is. Az illatszerész igen megbecsült szakma volt, amit gyakran papok, orvosok, patikáriusok és más tudós emberek gyakoroltak.A parfüm kialakulásának korai írásai szerint a XVI. században élő, híres olasz illatszerész, Mauritius Frangipani oldotta fel először égetett szeszben az illatanyagokat. Így őt tekinthetjük a mai parfüm szülőatyjának. Teltek az évek, újabb és újabb illatkompozíciók jelentek meg. Azután 1921-ben jött Coco Chanel a No 5-tel, és új fejezetet nyitott a parfümkreációk világában. Parfümje, ami olyan, mint “az összes nő illata”, mérföldkőnek számít a parfümtörténelemben.

A 19. század végéig a folyékony parfümöket kizárólag növényi illóolajokból keverték ki, olykor persze állati eredetű anyagokat is használva (ámbra, mósusz, stb.). A 20. század elején aztán sok minden változott. Egyfelől divatba jöttek a többjegyű virágos illatkompozíciók és a keleties keverékek, másfelől a kémikusok szintetikus alapanyagokat állítottak elő. Ez utóbbi lehetővé tette, hogy a parfümgyártás ipari mérteket ölthessen. Nem volt tovább szükség a drága, néha beszerezhetetlen összetevők mindegyikére, hiszen kiválthatók voltak szintetitkus párjukkal. Az illatszerek szinte mindenki számára elérhető áruvá váltak, és megkezdődött a tömegtermelésük, mely immár leginkább arra törekedett, hogy minél szélesebb réteg igényét elégítse ki. Szerencsére mindmáig maradtak olyan parfümházak, ahol mellőzik a szintetikus anyagok használatát, és természetes alapanyagokból készülő, gyakran meglehetősen egyedi parfümöket készítenek – melyek nem próbálják izzadságosan követni a tömegigényt. Ez persze annak is köszönhető, hogy eme parfümházak nem kötik meg illatkreátoraik kezét, akik így jóval szabadabban készíthetnek olyan termékeket, melyek egy nagyságrenddel kifinomultabbak kommersz társaik.

Mire való tehát a parfüm? Arra, hogy hangsúlyozzuk vele saját személyiségünket, lényünket. A parfüm használata mindig is a jólápoltság szimbóluma volt és marad. Törekedni kell arra, hogy a hozzánk leginkább illő illatot válasszuk. Ne legyen túl harsány, de mégis „jelen legyen”, ne legyen feltűnő, de adjon magabiztosságot a parfümöt viselő személy számára.

Fontos, hogy tudjuk viselni azt az illatot, amelyet választottunk, úgy, mint egy ruhadarabot. A megfelelően megválasztott parfüm öltözteti az embert, stílust és tartást ad viselőjének.

Legközelebb: a parfümválasztás praktikáiról


Csákiné Monoki Mariann

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.