Sajtleves snidlinggel


A metélőhagyma vagy snidling  a hagymafélék legkisebb méretű faja, a tavasz első zöldülő hírnöke. A Földközi-tenger vidékéről származik. Magyarországon igen elterjedt és népszerű.
Népies nevei: pázsithagyma, pázsitfű, valamint a német nevéből: snidling, snittling.


Évelő növény. A friss metélőhagyma gyorsan elfonnyad, és kellemetlen keserű íze lesz. A szárított viszont hosszú ideig fogyasztható. Felveszi az étel nedvességtartalmát, így teljes értékű lesz. Sok benne az illóolaj és a C-vitamin.

Felhasználása

Erősen fűszeres, a hagymáéhoz hasonló ízű, finom fűszernövény. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.

Főleg a krumplit, babot, borsót, a húsleveseket, salátákat, sülteket, tojásételeket, szendvicseket, a túrót és a lágy sajtokat, valamint halételeket és mártásokat ízesítenek vele.

Termesztése

A magvakat márciusban melegházba, vagy cserépbe vetjük és májusban, kis csomókban ültetjük ki. Ha megerősödött a föld feletti részt levágjuk, és felhasználjuk. Ősszel cserépbe ültetjük, világos, de nem túl meleg helyen tartjuk. Egész télen friss fűszernövényt, és nagyon olcsó vitaminforrást biztosít.

Sajtleves snidlinggel:

15 dkg reszelt sajt
5 dkg vaj
5 dkg liszt
1.2 liter húsleves
1,5 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
1 csokor snidling

1 fej vöröshagyma
só,bors

Elkészítése:


A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd állandó kevergetés közben hozzáöntjük a húslevest. Zúzott fokhagymával, vöröshagymával, borssal fűszerezzük, majd belekeverjük a reszelt sajtot. Addig forraljuk, míg a sajt megolvad, majd  levesszük a  tűzről és beleöntjük a tejföllel összekevert , feldarabolt snidlinget.


forrás: wikipedia.hu

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.