Mit tegyünk vészhelyzet esetén?

Előfordulhat, hogy egy baleset során, még a mentő kiérkezése, a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegélynyújtásra. Ebben segít a Newsweek című hetilap összeállítása. Segítség vészhelyzet esetére:

Levágott ujj

Meglepően könnyű levágni az ujjunkat, ami leggyakrabban zöldségszeletelés vagy elektromos kés használata közben fordul elő. Ne próbáld a levágott darabot közvetlenül jégre helyezve tartósítani! Helyette csomagold nedves gézbe, tedd vízálló zacskóba, és a zacskót helyezd jégre. Mivel a sérültet műteni fogják, a legjobb, ha üres gyomorral megy a kórházba. A sérülésre tegyél jeget, és fedd tiszta kötéssel.

Kitört fog

Ne sikáld durván a fogat, még akkor se, ha koszos. Egy enyhe lemosás is megteszi. Tedd a fogat tejbe, és menj vele azonnal orvoshoz. Egyes esetekben van rá esély, hogy a kitört fogat visszaültessék.

Égések

Ne tegyél se jeget, se vajat, vagy más zsíros anyagot az égési sérülés felszínére. Ne takard be törülközőbe vagy zsebkendőbe, mivel a szövetszálak beleragadhatnak a sebbe. Mosd le az égési felületet, és használj antibiotikus balzsamot hűsítésképpen. Azonnal menj kórházba, ha az égés a szemet, szájat vagy a nemi szerveket érte (még abban az esetben is, ha a sérülés csak enyhe), ha az égési felület tenyérnyinél nagyobb, illetve ha felhólyagosodik, vagy ha láz lép fel!

Áramütés

Ne vedd félvállról, ha kisebb elektromos ütés ér (lámpától, vezetéktől), még akkor se, ha látszólag nincs semmi bajod! Az áramütés láthatatlan, ám veszélyes sérüléseket okozhat, mélyen a szervezetben. Keresd fel orvosodat!

Kificamodott boka

Ne melegítsd, hanem jegeld! Menj a baleseti sebészetre, ha úgy érzed, a fájdalom elviselhetetlen. Előfordulhat, hogy csontod tört.

Orrvérzés

Ne hajtsd hátra a fejed, és a vérzés elállta után ne fújj orrot! Ülj egyenesen, hajtsd le a fejed, és egyenletesen szorítsd az orrodat (közvetlenül az orrcsont alatt) 5-10 percen keresztül. Ha a vérzés 15 percig is eltart, vagy túl sok vért vesztettél, menj a baleseti sebészetre.

Vérzés

Ne használj érszorítót! Maradandó károsodást okozhatsz vele. Tiszta törülközővel vagy gézcsomaggal fejts ki nyomást a sebre, majd kötözd be! Ha a vérzés nem áll el, vagy a sérülést állati harapás okozta, fordulj orvoshoz! Tartsd a sérültet melegen a sokkos állapot elkerülése érdekében!

Mérgezés

Sav- és lúgmérgezés esetén (vagy ha nem vagy biztos abban, mi okozta a mérgezést) ne hánytasd a beteget! Vidd minél hamarabb orvoshoz, és ne felejtsd otthon a mérgező anyagot sem, eredeti csomagolásban!

Szúrás

Ne akarja a szúrást okozó eszközt eltávolítani a testből, mert azzal csak további sérüléseket okozhat! Amennyiben lehetséges, stabilizálja a tárgy helyzetét, azonnal keressék fel a baleseti sebészetet!

Agyvérzés

Ne tegyen semmit a beteg szájába, hanem fektesse a padlóra és helyezze stabil oldalfekvésbe! Hívja a mentőket! Mikor kell még a mentőkhöz fordulni? Minden olyan esetben, mikor mellkasi fájdalmat, ájulást, túlzott vérzést vagy gyenge légzést érez, vagy ilyen esettel találkozik.

Forrás: Ötvenentúl

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.