Kánikula és ellenszerek

Bár most éppen enyhült kissé a kánikulai meleg, azonban hamarosan visszatér.Nehezen tűrjük, toleráljuk sokan a hirtelen jött meleget.

Testi ,lelki egészségünk megsínyli a beköszöntött nyarat,alkalmazkodó génjeink ellenére is.Igen sok betegség üti fel a fejét, erősödik meg a meleg hatására. A reumatikus – ízületi fájdalmak, sőt még az emésztési gondok is megszaporodnak a hideg és meleg váltakozására frontok nélkül is. Nem is beszélve a szívbetegséggel küszködőkről.

Gyakoribb ritmuszavarok, pihegések, szívlebegések.A párás meleg kínozza az asztmást is,ha felnőtt, ha gyermek.

Felsorolhatnánk minden problémát, hiszen minden egészségtől eltérő állapot aktívan reagál a hőmérséklet ingadozására és a nagy melegre.Elkerülendő a hőgutát, a kínzó meleg okozta elalélásokat – nagyon fontos figyelni a folyadékbevitelről. Ebben az időszakban már nem elég a napi 2-2,5 liter. Célzottan minimum 3 liter folyadékot célszerű magunkhoz venni.
Természetesen beletartozik, a reggeli tejeskávé,  és a leves is. A hiányzó mennyiséget leginkább a tiszta csapvíz pótolhatja.A lehűtött, citrommal ízesített tea, a cukorpótlóval készült limonádé is enyhíti a szomjúságot és pótolja a folyadékveszteséget, melyet nem csak izzadás formájában veszítünk ilyenkor.

Belső melegükön túl igyekszünk a testi melegünket is csökkenteni.lenge öltözékkel otthonunkban és azon kívül is,légkondicionálóval és a hagyományos légkeverővel- a ventilátorral is.Óvakodjunk a közvetlen közelükbe való tartózkodástól, elkerülve a gyulladásos megbetegedéseket. Párásítsuk a helyiséget vizes törölközök kiteregetésével, párologtató berendezések használatával fokozottabban.Lábainkat tegyük vizes kádacskába ezzel is hűsítve magunkat.

Óvakodni kell azonban az igazán hűsítő, költségkímélő kereszthuzattól is.A kereszthuzat akkor hasznos, ha a kora reggeli vagy késő esti órákban tágra nyitott ablakokkal megpróbáljuk kiűzni lakásunkból a bennrekedt meleget.Nagyon sok problémát okozhat a huzatban tartózkodás, vagy kereszthuzatban pihenés. Igaz, testünknek kellemesen hűsítő érzés, azonban könnyen megtámadja fogazatunkat, szemünket, fülünket és ízületeinket is.Éppen úgy, mint  gépjárműben két oldalról letekert ablak esetében.Nem ritka szövődménye  a szaru-és kötőhártya gyulladásos megbetegedése,fogágy gyulladás, váll,-háti izmok beállása,igen erős fájdalmat okozva.

E,Edit

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.