10 pénzpazarló szokásunk

Ha a pénz valahogy már a hónap közepén titokzatosan elillan a pénztárcánkból, ideje, hogy magunkba nézzünk és fogást találjunk vásárlási szokásainkon. Következzen 10 dolog, amire általában csak pazaroljuk a pénzünket.

1. Latte

A divatos kávézókbeli latte-zásról, kapucsinózásról könnyen le lehet mondani. A drága kávé helyett válasszuk a normál kávét, így naponta több száz forintot is megspórolhatunk. Még jobb, ha saját magunk főzzük otthon, és termoszban, vagy hordozható kávésbögrében magunkkal visszük.

2. DVD-k és CD-k

Ugyan izgalmas kicsomagolni a várva várt dvdfilmet, vagy kedvenc előadónk legfrissebb lemezét, mégis vásároljunk inkább használtat az erre szakosodott üzletekben, amelyek biztosítják a jó minőségű lemezt. De ne feledkezzünk el arról, hogy akár kölcsönözhetünk is filmet vagy zenét, ami ugyancsak költséghatékony. Így, ha nem tetszik, nem landol a szemetesben.

3. A mosó-, és szárítógép napi használata

Ha csak néhány holmihoz indítjuk be a mosógépet, vagy a szárítógépet, akkor gyakorlatilag vizet, energiát és pénzt öntünk a lefolyóba. Takarékoskodjunk az energiával és kíméljük ezzel a környezetet: csak akkor használjuk a mosógépet, ha tele van. Törekedjünk a hidegvizes mosásra, és a teregető szárogatásra az optimális megtakarítás érdekében!

4. Éttermi, gyorséttermi ebédek

Ha naponta akár 1500 forintot is elköltünk ebédre, mert nem viszünk magunkkal a munkahelyünkre, az 7500 egy héten, és akár 30000 forint egy hónapban. Ha nem tudjuk rávenni magunkat, hogy minden nap készítsünk otthon ebédet, spóroljunk azzal, hogy saját italt viszünk, és a kevésbé drága dolgokat választjuk az étlapról!
5. Ruhák, amikre nincs szükségünk

Mindannyiunkat elfogott már a kísértés, hogy vásároljunk még egy gyakorlatilag ugyanolyan ruhadarabot, amilyen már van a szekrényünkben. Próbáljunk ésszerűen gondolkodni, és mindig mérlegeljük a vásárlás szükségességét!

6. Üzemanyag

Az üzemanyag-felhasználásunk realizálásával egész környezetünk megóvásáért is tehetünk. Lassítsunk, ahol lehetőségünkben áll, ne tároljunk nehezebb dolgokat a csomagtartóban, és húzzuk le az ablakokat a légkondi használata helyett.

7. Márkás élelmiszerek

A kedvenc élelmiszermárkánk íze nagy valószínűséggel nem ugyanolyan, mint egy olcsóbb változatnak. Van viszont néhány dolog, aminek az árán spórolhatunk anélkül, hogy érzékelnénk ízbeli különbségeket: ilyen a mustár, a ketchup, a cukor, az ecet, a liszt, a só és egyéb alapanyagok.

8. Mobiltelefon-szerződés

Figyeljük meg telefonálási szokásainkat: nézzük meg az sms-k számát, a rövidebb vagy hosszabb beszélgetések arányát. Ezek alapján optimalizáljuk az előfizetésünket szolgáltatónknál, hogy havonta akár több ezer forintot takarítsunk meg.

9. A trafik, a kisbolt

Ha hetente akár több ezer forintot is elköltünk a helyi kisboltban bulvárlapokra, ropogtatnivalóra, rágóra – tervezzük meg előre a heti nagybevásárlást pontosabban, hogy ne legyen szükségünk az alkalmankénti vásárlásra a trafikokban, így nem esünk kísértésbe a ‘felesleges’ dolgok iránt miközben a pénztárnál várunk.

10. Lottó

Az esély, hogy elnyerjük a többmillió forintos fődíjat elég csekély. Ha ennek ellenére sem vagyunk készek teljesen lemondani a lottószelvények halmozásáról, legalább próbáljunk meg kevesebb szelvényt venni.

Forrás: ZöldMód

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.