21

Sok szeretettel ajánlom ezt a cikket egyik legjobb barátnőmnek, Nagy Katalinnak, 21. születésnapja alkalmából és Horváth Líviának, aki összehozott a huszonegyes számmal

„Akár akarjuk, akár nem, mindenkinek szembe kell néznie a halállal. Azt mondják, a halála pillanatában az ember 21 grammot veszít a testsúlyából. Néhány pénzérme, egy darabka csokoládé, egy kolibri súlya. Vajon a lélek teszi ki ezt a 21 grammot? Vajon ezt a 21 grammnyi terhet azok viselik aztán, akik túlélnek minket?”


Ez a szövegrészlet a 21 gramm című, Oscar díjas filmből való, ahol három ember élete összefonódik egy autóbaleset következtében, s ahol a jelenetek kuszaságával az alkotók igencsak feladták a leckét a nézőknek.

A mű címe pedig egy XIX. századi feltevésre utal, miszerint az emberi lélek súlya egészen pontosan 21,3 gramm.


Az embereket, legalábbis a többségét, már ősidők óta foglalkoztatja a halál gondolata, akár az iránta érzett kíváncsiság végett, akár a tőle való félelem miatt. Akik még élnek, azoknak fogalmuk sincs, vajon mi vár rájuk a halál után, vagy van e „élet” a halál után, akik pedig már tudják, azoknak nem áll módjukban megosztani velünk tapasztalataikat.

21. Ez a szám is olyan misztikus, akárcsak a 3, a 7, vagy a 13, csak éppen nem a három próba, a hétfejű sárkány vagy a babona miatt.

Duncan MacDougall amerikai orvos nevét mindenféleképp meg kell említeni, ha a lélek súlyáról van szó, hiszen hozzá fűződik a 21 gramm-elmélet, melyet egy kísérlet által akart megerősíteni 1907-ben.

Egy kórházi ágyat mérlegként alakított ki, ahol halálos betegségekben szenvedőket figyelt meg, amint eltávoztak erről a világról. A mérleget a lehető legérzékenyebbre állították, ezért is leginkább tuberkulózisos betegeken végezték a vizsgálatot, mert ők végelgyengülésben hunytak el, így kevesebbet mozogtak.

Hat ember tesztelése után a kísérletet kutyákkal is megismételte, mert vallásából kifolyólag szerinte az állatoknak nincs lelkük. Az eredmények összevetésénél kiderült, hogy az emberek súlya 21 grammal könnyebb lett, a kutyáké viszont ugyanannyi maradt, s erre alapozta elméletét, miszerint az a 21 grammnyi súlycsökkenés a lélek távozásának köszönhető.

Természetesen őt is rengetegen támadták, és kísérletét komolytalannak vélték. Valaki szerint a mérleg pontatlansága játszott közre, mások pedig, mint például Robert Stern, patológus szakértő, ezzel magyarázta a súlycsökkenést: „A lizoszómáknak nevezett sejtszervecskékben lévő enzimek a szövetek anyagait gázokká és folyadékokká alakítják.” „Ezért fordulhat elő robbanás, ha találnak egy tömegsírt, ugyanis ott rengeteg gáz halmozódik fel az oszlásban lévő testek miatt”.

Akár a lélek súlya az a 21 gramm, akár nem, az emberek maguk dönthetik el, miben hisznek, és mit cáfolnak, s ebben semmilyen racionális tényező nem akadályozhatja meg őket.

Vannak, akik inkább kerülnek a hazafelé vezető úton, ha meglátnak egy fekete macskát, csakhogy véletlenül se menjen át előttük, vannak, akik csakis egy tudományos alapon alátámasztott tényt hisznek igazinak, s vannak, akik olyanokban is hisznek, amit szemmel, füllel, tapintással vagy épp ízleléssel nem lehet érzékelni.

A 21 gramm elmélete pedig az utolsó kategóriába tartozik.

Kocsis Tünde

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.