Pályaválasztás még ősszel is

Középiskolát végzett gyermekeink számára igen nagy súllyal bíró döntést kell hozni, mit tegyenek az érettségi után.Sokan persze még időben bejelentkeztek valamelyik főiskolára, egyetemre. Persze a ponthatárok itt is hozhattak némi változást és az is előfordulhatott, hogy gyermekünk nem jutott be a hőn áhított felsőfokú képzésre.

Akár, mert sokáig gondolkodott a jövőjét érintő kérdéseken, akár dolgoznia kellett a nyár folyamán- persze ha talált egyáltalán neki a szülő vagy ő maga munkát- megeshet,hogy itt a tanévkezdés a nyakunkon és gyermekünknek sem iskolája, sem munkája. Tudvalévő, hogy a nyári dömpingben szeretik csak alkalmazni őket, s ha  a tanulói jogviszonyt nem tudják újfent igazolni,már esély sincs arra, hogy bárhol is elhelyezkedjenek.

És persze a pótfelvételi lehetősége csak az igazán “jól álló” szülők gyermekeinek adatott meg szeptember hóra, hiszen csak olyan szakra lehetett jelentkezni, ami költségtérítéses.Álmokat kergetve még az is lehetséges, hogy egyáltalán nem jelentkezett gyermekünk OKJ-s tanfolyamra sem, így azután lekéste az időbeli határokat itt is és ott is.

Van azonban lehetőség még mindig. Az OKJ-s szakmák megszerzésére indított tanfolyamok, szinte lépcsősen hirdették meg a jelentkezési határidőket. Érdemes tehát böngészni a Net-et, hirdetési újságokat, mely intézményekben indulnak később a képzések.
Szakiskolák honlapjait megtekinteni, vagy akár telefonon is lehet kérdéseket feltenni még most is.

Legvégül. ha erről is, arról is lekésik a fiatal, s még regisztrálva sincs a munkaügyi kirendeltségen, tegyük meg gyorsan, mert kormányzati döntések ide-vagy oda, előbb utóbb egynéhány képzést meghirdetnek ők is. Nem elhanyagolható a társadalombiztosítási – orvosi – jogosultság sem számukra, melyet az illetékes önkormányzatok is csak akkor szponzorálnak ha regisztrált munkanélküli valaki. Hiszen a regisztráltsággal sem jár alanyi jogon együtt a lehetőség az orvosi ellátás ingyenes igénybevételére.Így utána keressük fel a népjóléti irodát is az Önkormányzaton.S ha már ezeket elintéztük, akkor próbáljuk időben képben lenni, hogy le ne késsük a munkaügyi kirendeltségen meghirdetett szakmai jelentkezési határidőt.

Semmi sem késő, még most sem.

M.Edit

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.