Sietős Anyu naplója – Az insomnia

Az insomnia, azaz  álmatlanság az emberek 10-15%-át érinti – olvasom a statisztikát. Már megint a kisebb százalékcsoporthoz tartozom, mint annyiszor már. Mindenki alszik a közvetlen környezetemben, de én még küzdök a szemlecsukással. Bár az odáig rendben van, hogy pásszítom a szempilláimat, de ami utána jön, az maga a kettősség. A szemgolyók elfáradva, a testem jól esően ernyed az ágymatracon, de az agyam, az nem enged a napi pörgésből. Igazi éjszakai brainstorming zajlik bent. Úgy tűnik, hiába a két lemeznyi meditációs gyakorlat. Annyit mégis elértem vele, hogy nyugodtabban vagyok feszült a reggeli kényszerébredés időpontjától.

A sötétben, mozdulatlanul fekvő szervezetem csúcsában megállíthatatlanul cikáznak a gondolataim. Tülekedve versengenek a prioritásért az elfelejtett tennivalók és a holnap (most már aznapi) feladatok. Lassan kelnem is kell – én kérek elnézést.


Próbálom felidézni a könyvekben olvasottakat és a filmben látottakat ; mi segíthet rajtam? Egy pohár meleg tej – a mikróra felébrednek a gyerekek. Számoljak el százig – százegynél a kudarc szele csapkod. Gondoljak valami semlegesre – a fehér vászon a nappali világosságot idézi bennem.

Semmi sem jó, melegem van. Ablakot nyitok, miközben reménykedem, hogy a kutyák otthon vannak a telepátiában és csendesen szuszogva maradnak a helyükön, ugatás helyett.
Friss levegő, de jó, majd most elszunnyadok, mint a kisbabák a babakocsis séta idején. Ehelyett hallgatom az állati hangosnak tűnő tücsök ciripet. Ebből hogy lesz alvás?!

Eszembe jut egy újabb ötlet, kigondolom, hogy mit vegyek fel holnap, s talán az kellően tereli a gondolataimat a felpörgetős témákról. Fekete felső, szürke szoknya, kész – ez gyorsan ment… Utolsó lehetőségként előveszem a laptopom. Nem akartam, de úgy tűnik nincs más. Nézzük sorban: gmail – emailek megválaszolva, Facebook – alig van fent valaki… hát csak én szenvedek insomniában? , hírportálok – untatnak, de nem kellőképpen, elaltatni nem tudnak. Akkor inkább írok.  Ezt – azt.

Hátha más is ébren van és blogokat olvasva kényszerlaptopozik.
Insomnia, collecting people.

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.