Ha menni kell, hát menni kell

Ha menni kell, hát menni kell

Harangozó Róbert emlékére

Ő nem válogat. Nem tesz különbséget jó és rossz közt. Egyszer mindenkit megtalál, és magával visz, függetlenül kortól, nemtől, fajtól és egyéb más tulajdonságtól.

Van, akinek tengernyi időt ad, s van, akit hamarabb megfoszt az élettől.

Az élet része a halál, mely ellen senki nem tehet semmit. Küzdhetünk ellene valameddig, de a végén mindig Ő bizonyul erősebbnek.

Sokan idős kori végelgyengülés áldozatai lesznek, valakik egy tragikus baleseté, s van, akiket egy ádáz betegség juttat az örök harcmezőkre.


A betegségeknek is millió fajtája van, de talán a legalattomosabb az, amelyik még reménnyel kecsegtet az elmúlás előtt.

 

Már az ókori görög orvos, író, és antropológus Hippokratész jegyzeteiben is esik szó a rákról, ahol a jóindulatú tumorokat onkosz-nak (görögül duzzanat), a rosszindulatúakat pedig karcinosz-nak nevezte (görögül rák, s feltehetőleg a rák állathoz hasonló körkörös alakzatból kiálló nyúlványok végett jött létre ez az elnevezés), majd az ’oma’ szóval ragozta tovább a szót, amiből végül karcinóma lett. Később egy Celsus nevű orvos latin fordításából alakult ki a cancer, magyarul a rák kifejezés.

 

A betegség rengeteg mindentől kialakulhat. A legismertebb tényezők a dohányzás, mely könnyen tüdőrákhoz vezethet, vagy a Nap UV sugarainak káros hatása a bőrre, ami bőrrákot képezhet.

Viszont léteznek olyan fajtái is, melyek helyes étrend és életvitel mellett is jelentkeznek, mint például a számon tartott gyermek rákbetegség, a leukémia.

 

A megelőzését illetően a kutatók epidemiológiai (járványtan) felmérései alapján arra következtettek, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás, az ideális testsúly elérése vagy épp megtartása, valamint a kellő fizikai aktivitás nagyban csökkentheti a rák kialakulását.

 

Sajnos nem mindenkinek sikerül követnie a minta étrendet, vagy kordában tartania a testét, illetve megvonni magától a bűnös élvezeteket, és a túl sok túlzás olykor rákhoz is vezethet.

A betegség tünetei a rák fajtájától is függnek, de általánosságban három csoportra oszthatóak. A helyi tünetek szerint hányinger, vérzés és fájdalom keletkezik, az áttéti tüneteknél már köhögés, csontfájdalmak és a csontok törékenysége merül fel, és a szisztémás tünetek tulajdonságai a fogyás, étvágytalanság, sorvadás, és a túlzott izzadás, akár éjszaka is.

 

Az előrehaladott és egyre jobban fejlődő orvostudományban már számtalan módszert alkalmaznak a rákos betegek kezelésére. Először is diagnosztizálják a beteg állapotát, majd szinte mindig kemoterápiát, sugárkezelést, valamint sebészeti beavatkozást végeznek.

A jelen korban a rák már megelőzhető és gyógyítható betegségnek számít, s az esélyek aránya is egyre kedvezőbb.

 

Ám a korszerű, és vadonatúj eljárások ellenére sajnos még a mai napig is akadnak olyanok, kiknek nem sikerül megnyerni a csatát az ádáz betegséggel szemben.

 

Kocsis Tünde

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.