Október 4. Az Állatok Világnapja

Számos szervezet hívja fel figyelmünket ezen a napon, hogy fokozottan ügyeljünk környezetünkre és vegyük észre a körülöttünk élő világot. Jó példával járhatunk elöl, ha amúgy nincs is lehetőségünk sem kutyát, sem macskát gondozni, de elvisszük gyermekeinket egy állatkerti tanulmányútra, vagy a szokásos sorozataink helyett inkább természetfilm csatornára kapcsolunk a televíziónkon. Ne sajnáljuk az időnket egy kis kirándulásra, hisz ha nyitott szemmel járunk, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a természet milyen bőkezűen töltötte fel élettel lakóhelyünk környékét.


Ezen a napon kicsit figyelmesebben, kicsit másképp gondoljunk a nem emberi élőlényekre. Bár nem vagyok híve az állatkertbe kényszerített fajoknak, de el kell ismernem, hogy tudományos munkájuk sok esetben olyan egyedeket mentett meg a kipusztulástól, amit felelőtlen romboló életvitelünk ítélt halálra.

Mint például a kölni állatkert. Talán kevesen tudják, hogy áldozatos munkájukkal épp egy olyan példányt mentett meg, amely Magyarországon is őshonos volt. A Przsevalszkij-vadlóról van szó, Nevét Nyikolaj Przsevalszkij orosz tábornokról kapta, aki 1881-ben elsőként írt erről a csodálatos állatról. Ez az egyetlen ma is élő vadló, melyet soha nem tudtak háziasítani. A szaporító program eredményeként nekünk magyaroknak lehetőségünk van megcsodálni őket a Hortobágyi Nemzeti Parkban. A telepítéskor 1997-ben 29 ló érkezett a park Pentezugnak nevezett részébe és minden emberi beavatkozás nélkül, vadon szaporodva elmondhatjuk, hogy ma 210 példányt számolhatunk kis hazánkban. Ezzel rekordot döntve, a világon élő 1800 mongol vadló legnagyobb populációjával büszkélkedhetünk. A nemzeti park tudományos munkatársai rendkívül precíz nyilvántartásának köszönhetően minden egyed családfáját tudjuk. Ami a beltenyészet szempontjából is nagyon fontos. A lovak háremekben élnek, láthatólag a park adottságai nagyon kedvezőek a létfenntartásukhoz. Akinek lehetősége van meglátogatni őket más egyedekkel is találkozhatnak, mint például a hazánkban reprodukált őstulokkal. A magyar szarvasmarhák ősével. Tekintélyes termete tiszteletet parancsol és nem kívánatos túl közel menni. Van lehetőség úgynevezett szafari autóval körbejárni a területet, ahol tényleg testközelből élvezhetjük társaságukat. De látható farkas, réti sas, keselyű. Utóbbiak zártabb területen. Aki nem tudja, ezt az utat választani annak a WWF nemzetközi szervezet a web kamerás megfigyelést ajánlja. Az ő közreműködésükkel ugyanis sikerült a nem kis technikai nehézségeket a puszta kellős közepén leküzdeni és web kamerát telepíteni. A fejlesztés folyamatos, de ugyanúgy, mint a böhönyei gólyákat, megfigyelhetjük a vadlovakat. Nem tudják garantálni, hogy a lovak állandóan a kamera előtt tetszelegnek, hisz óriási területet járnak be az élelemért, de aki türelmes gyönyörködhet bennük. www.vadlo.hu Számomra öröm, hogy több civil szervezet áll ki ilyenkor a nyilvánosság elé és igyekszik mindenféle programmal tanítani az embereket, jobbá élhetőbbé tenni világunkat. A különböző állatvédőktől kezdve egész sor civil megmozdulások bizonyítják, hogy van kihez fordulnunk, ha beteg állatot látunk, vagy nem megfelelő tartást észlelünk, vagy csak egyszerűen szeretnénk többet tudni egy ritka egyedről. A WWF minden évben kiválaszt egy veszélyeztetett fajt, melyet jobban szeretne a nagyközönséggel megismertetni. Idén a Przsevalszkij-vadlóra esett a választásuk.

Szóval, csak arra szerettem volna felhívni figyelmüket, hogy hazánknak is vannak rejtett zugai, amit ha máskor nem ezen a napon fedezzünk fel, garantált élvezet a családnak. Hogy mit tehetünk mi magunk is annak érdekében, hogy ne egy állatkertnek kelljen gondoskodni a különböző egyedek életben maradásáról? Felelős háziállattartást, és ne hagyjuk, hogy szemünket elhomályosítsa a pillanatnyi vagyonszerzés, hisz az orvvadászással értékes példányok egész sora pusztulhat ki. Megtanítani gyermekeinket arra, hogy az ajándékba kapott nyuszi, cica, kutya, hal igenis rendszeres törődést igényel. Hogy felnőtté válva mindez természetes legyen számukra. Ha pedig a kirándulás Hortobágyon olyan jól sikerült, hogy gyermekünk egy vadlovat szeretne, akkor se csüggedjünk, mert a WWF által szervezett örökbefogadással, nevelőszülői oklevéllel ezt is megtehetik. http://wwf.hu/

Horváth Erika

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.