Literfény a lakásban

Fülöp-szigetek, Manilai-öböl partja, egy pillepalack, két liter víz, két kanál hipo, kellő mennyiségű napfény, egy lyuk a háztetőn. És ami ebből kisült: egy izzónak megfelelő erejű fényforrás.

És hogy hogyan működik? A pillepalackot félig a háztetőben lévő nyílásba helyezve a benne levő víz szétszórja az flakon tetejéről érkező fénysugarakat, így a palack szobában lévő része megvilágítja a sötét helyiséget.

Amikor olvastam, először ledöbbentem, hogy nahát, mik vannak. Gyakorlatilag fillérekből, és a földön heverő szemétből megoldják azt, amihez nekünk drótok tonnája, izzók, erőművek szükségesek. Jó, a két dolog nem teljesen összehasonlítható, ott a literfény ugyanis csak akkor létezik, ha süt a nap, tehát esti világításra nem alkalmas. De ez nekik azért jön jól, mert sokan ablak nélküli, veremszerű házakban élnek, ahová szinte egyáltalán nem süt be a nap. Pénzük és lehetőségük pedig egyáltalán nincsen korszerűsítésre, áramosításra.

Aztán továbbgondoltam, hogy Úristen, mennyi lehetőséget rejt magában a világ. Noha teljesen egyértelmű dolgokról van szó, mármint hogy igen, ez fizika. Ez a fénysugár, és ez a víz tulajdonsága.  Nem új keletű tény ez, egy vizes flakonnal, egy pici ledlámpával a kezemben én is kipróbáltam. És működött.

És hogy mit jelent ez azoknak az embereknek, akik ott élnek?  Nekik hatalmas előrelépés, hogy már nincs sötét nappal az ablaktalan szobáikban. Nekünk meg ez alapvető. És még bosszankodunk is, ha valamelyik szolgáltatás szünetel. Ha nincs vizünk, áramunk, azonnal felborul az életünk. Nekik még most sincs áramuk, de van fényforrásuk, és ettől most már boldogok! Nézzétek meg az idős hölgyet a videó végén!  Boldog! Te is ilyen felhőtlenül boldog vagy, hogy van világítás a szobádban?

(http://www.youtube.com/watch?v=JOl4vwhwkW8&feature=player_embedded)!

Azt hiszem, kicsit el kellene gondolkodnunk, és meg kellene becsülnünk azt, amink van. Örülnünk kellene, hogy ha hazamegyünk, mert van hova hazamennünk, akkor folyik a víz a csapból, van világosság a szobában, van egy ágy, ahova lefekhetünk, van pizsamánk, amit fölvehetünk! És örülnünk kellene, hogyha reggel belenézünk a tükörbe, mert megértük a reggelt, és igaz, hogy álmosan, de annak az ismerős arcnak vissza kellene mosolyogni ránk! Hálásnak kellene lennünk, hogy láthatjuk magunkat, hiszen jó a szemünk! És végre észre kellene vennünk, hogy a Nap is értünk süt ki minden nap!

 

Török Klára

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.