Házi segítségnyújtás

Ellátandó, időskorú hozzátartozónk teljes körű kiszolgálásának megléte igen nagy terhet ró a környezetre.Amennyiben munkába járó az ellátást biztosító rokon, gyermek, unoka, igen nehéz helytállni úgy, hogy ne kényszerüljön a munkahely feladására.Amely ebben a gazdasági helyzetben nem is megengedhető, ráadásul a betegellátás megszűnte után a visszafelé vezető út igen nehézkes, vagy majdnem lehetetlen.

Ennek a feladatnak a megoldására jöttek létre, az úgynevezett házi segítség nyújtó szolgáltatások az egész ország területén, melyek már hosszú évtizede működnek.Besegíteni a család megoldatlannak látszó feladataiba, ellátni az esetleg teljesen egyedül élő rászorultat.Eme intézményeknek nagy rész igen alacsony térítési díjjal, vagy ingyenesen dolgoznak. Nem kizáró ok, ha az ellátandó családban él, hiszen a hozzátartozó munkában töltött ideje alatt is lehet szükség segítségre. Akár a reggeliztetés vagy gyógyszerelés.Egyénre szabott, egyénhez igazodó feladatok ellátására szakápolók, szociális gondozók működnek közre,akik nagy empatikus készséggel, szeretettel fordulnak a zömében idős, vagy beteg emberek felé. Az ellátandók körébe tartozik az is, aki fiatalabb ugyan, ám önmaga ellátásáról egészségügyi okokból gondoskodni képtelen.

Nagyon sokan vannak hazánkban, akik még az elemi ellátásban sem tudnak részesülni, fizikai szükségletük nem kerül kielégítésre, mert teljesen egyedül élnek, és intézménybe nem akarnak bemenni. Ráadásul az intézményi elhelyezésre legyen az idősek otthona, vagy nyugdíjas lakópark bizony hosszú várakozási listára kell felkerülni, majd sok vagy kevesebb idő alatt lehet a bentlakásos ellátási formához hozzájutni.

Éppen ezért akár a közvetlen családunkban, vagy környezetünkben találkozunk olyan személlyel aki rászorult a segítségnyújtásra, vagy nem megoldott az ellátása keressük meg a városban lévő segítő szolgálatok valamelyikét és tegyünk feléjük jelzést. A téli időszak alatt évente távoznak közülünk kihűlés miatt olyan idős emberek, akiken lehetett volna segíteni.

K.M.

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.