Retro hangulat

Nap, mint nap megyek el különböző second-hand ruházati boltok mellet- magyarul turkáló- és melegedni, vagy szétnézni beugrom egy kis időre. Tapasztalataim szerint az újra meg újra felbukkanó heti szállítmányok nem hoznak újat a nap alá, avagy a kosarunkba.

Ha megnézzük édesanyánk,nagyanyánk  ruhás szekrényét meglepődve tapasztaljuk, hogy hajdanán viselt ruhadarabjaik teljesen megegyeznek a mai divattal. Lett légyen használt ruhadivat, vagy divatdiktátorok megálmodott szépségei.Nincs új a nap alatt. Lehet dúsítani, tarkítani modern színekkel vagy éppen újnak hitt fazonokkal, a ruhadivat mégis csak a múltban gyökerezik és abból is építkezik.

Nagyszüleink, szüleink megkímélt és megőrzött, netán kihízott vagy kifogyott ruhadarabjait érdemes átnézni, böngészni.Nekem volt szerencsém egy ilyen hatalmas ruhásszekrényhez, és mit ne mondjak…Eleddig látni sem akartam, szegény nagyi hiába erőltette, hogy ugyan nézz már szét benne kislányom, hátha akad rád való valami- Gondoltam, őskori darabok, ugyan már! –

Magam is teljesen elhűlve tapasztaltam meg, hogy nagymamám akkurátusan, egyesével zacskóba tett harisnyái ma is megállják a helyüket. Két oldalán díszített fekete és világos harisnyanadrágok,méghozzá most divatos absztrakt mintával- combharisnyák, és harisnyatartók, melyek kincset érnek manapság.Érdekes, olyan nagy figyelemmel őrizte meg és csomagolta be, hogy se nem ment tönkre, se nem veszítette el eredeti színét.

A hatalmas diószekrény fiókjai sem kis meglepetést okoztak.Valódi bőrcipők egyesével, védőzacskóban- megfeleltek a mai elvárásoknak. Annyival különben, hogy ma már szinte nem lehet bőrcipőhöz jutni, igen tetemes ára miatta.

S amíg én próbálgattam, illegtem és billegtem, szeretett nagyim csak mesélt-mesélt a ruhadarabok eredetéről, számára soha el nem felejtett árairól, s az alkalmakról melyre megszépítve magát és a perceket, viselte ezeket.Örömmel hallgattam, és nem jöttem el üres kézzel. Túl azon, hogy egy boldog vasárnap délutánt töltöttem el nagyszülőmmel, újabb ruhákkal tudom kiegészíteni ruhatáramat, méghozzá szeretetből finanszírozva- divatosan.

K.Edit

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.