December 13. Luca napi szokások

A decemberi asszonyi ünnepek közül hazánkban legjelentõsebb Luca napja. Lányoknak, asszonyoknak tilos ilyenkor dolgozniuk. Számos történet szól arról, hogyan büntette meg Luca azokat, akik szõni, fonni, varrni, mosni mertek az õ ünnepén. Luca büntetésbõl a fonó asszonyhoz hajítja az orsót, kóccá változtatja a fonalat, bevarrja a tyúkok tojókáját.
Luca napján alakoskodni is szoktak. A Luca-alakoskodó fehér leplet hord, arca elé vagy fejére szitát tesz. Ellenõrzi a fiatalokat, a lustákat megszégyeníti.
Luca napján kezdik készíteni a Luca székét, amelynek segítségével Karácsony böjtjén felismerik a boszorkányokat. Alig van olyan falu, ahol nem ismernék a Luca székérõl szóló babonás történeteket.

A lucaszéken készítõje minden nap dolgozik valamit, úgy, hogy éppen Karácsony estéjére készüljön el. Akkor elmegy az éjféli misére, és ott megismeri a falu boszorkányait, mert ilyenkor szarvat hordanak. Utána azonban menekül haza, különben széttépnék a boszorkányok. Legjobb, ha mákot szór el az úton, mert a boszorkányok kötelesek a mákot felszedni, s így a történet hõse megmenekül a bosszújuktól.
Az ország nyugati részében Luca-nap hajnalán “kotyolni” járnak a kisfiúk. Szalmát vagy fadarabot visznek magukkal (legjobb, ha ezeket valahol elcsenik), s arra térdelve mondják el köszöntõjüket. Utána kukoricával vagy vízzel öntik le õket a háziak, õk pedig a szalmával, fával “megvarázsolják” a tyúkokat, hogy egész évben jól tojjanak. A köszöntõt mondó gyerekek ezután ajándékokat kapnak.

 

forrás: ezenanapon.hu

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.