Karácsonyi vendéglátás okosan

Bizonyára minden családhoz megy valaki vendégségbe a karácsonyi ünnepek alatt. Legtöbb esetben ebéd meghívásnak tesznek eleget lett légyen családtagok, vagy közeli barátok. Ilyenkor a háziasszony igyekszik kitenni magáért, akár rutinos akár kezdő ebben a szerepben. Nem egyszerű azonban a feladatok összehangolása, az ételsor megfelelő ütemben való elkészítése, a terítés, díszítés és a tálalás.Éppen ezért célszerű a megfelelő menetrend papírra vetése, gondolataink rendezése, sőt még bevásárló lista készítése is. Hiszen a bolti fennforgásban a már fejben lévő vásárolandó termékek sora is azon nyomban összekuszálódik, ha valamit nem kapunk, nem találunk, vagy csak egyszerűen agyunkra megy a hosszú sor.

Érdemes tehát a bevásárlást jó pár nappal hamarabb megejteni, és kifejezetten azokat hagyni utoljára, melyek csak frissen megvéve alkalmasak az ünnepi menübe.Szerencsére ilyen is kevés van, leginkább a kenyér, kalács, pékáru.
A főzés előkészületeit is el lehet végezni még a zsúfolt ünnepi nap előtti estén, hiszen sok ételféleségnek az alapanyagát előző nap kell, vagy lehet elkészíteni.
A burgonya,- franci saláta, a finom húsleves, a töltött káposzta már előző napon elkészíthető, s megfelelő tárolás mellett  felmelegítve, vagy éppen természetéből eredően hidegen  kerülhet az ünnepi asztalra. A bejgli, zserbó kifejezetten ízesebb, ha pár nappal hamarabb készült, éppen úgy, mint a linzerfélék.. A halászlé alap is meglehet már egy nappal hamarabb, csak a halnak kell frissen a főzőlébe kerülnie, az meg ugye tíz perc alatt meg is fő.
Természetesen a frissensültek, rántottak csak is aznapiak lehetnek. főleg, ha krumpli körettel párosulnak. De a rizst és rizibizit előre is el lehet készíteni, s csak felmelegíteni kell az esedékesség idején. Ha hortobágyi, vagy rántott palacsinta a fogás azt is előző napon készre lehet vinni s ebédeléskor sütőben, szaftjában felmelegítve, vagy hirtelen sütve lehet befejezni.
Nagyon sok bosszúságot, idegeskedést, időhiányt lehet kiküszöbölni, ha alaposan átgondoljuk teendőinket, és megfelelő sorban
végezzük a feladatokat. Ilyenkor a holt idő kiküszöbölhető, hiszen a míg sül, fő valami azalatt az idő lehet teríteni, szépíteni, csinosítani.
Ha egymagunk vagyunk a konyhára hagyatva célszerű olyan étekkel készülni, olyan menüsort ajánlani a vendégeknek melynek dandárja már előző nap letudható, így könnyítve meg magunk teendőit, s nem utolsó sorban nyugodt, kellemes hangulatban várhatjuk vendégeinket.
Boldog, nyugodt karácsonyi ünnepeket kívánok!
Kincses M.

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.