Közeleg…

Karácsony közeleg, ünnepi díszbe öltöztetjük lakásunkat, ami nyitva áll család és barátok előtt egyaránt. Hogy szeretteinkkel való együttlét még meghittebb legyen, öltöztessük ünnepi díszbe, hogy mi és a hozzánk érkezők egyet gondoljunk: nem lakás ez, sokkal inkább egy meghitt szeretetteljes otthon, ahová jó megérkezni és nehéz elszakadni. A karácsonyi lakásdíszítésnek hagyományai és alapszabályai vannak, amelyek szívesen megosztok az olvasókkal.

Az öt alapszabály:

  • A karácsonyi dekoráció kikerülésének napja advent első vasárnapja,  a díszítés levétele és a karácsonyfa leszedésének ideje pedig általánosan vízkereszt, azaz január 6.
  • A karácsonyi dekorációnál két színt érdemes variálni (bár vannak alternatív kivitelezési megoldások is), de ezeket csak a vállalkozó szelleműeknek ajánlom.  Az trendkalauzok szerint az idei év slágerszíne a zöld-ezüst kombinációja lesz.
  • Az éppen aktuális trendeket utánozni persze nem kötelező érvényű. Aki hagyománykövető, apróságokon se változtasson, hiszen szívet melengető érzés évről évre ugyanazokat a díszeket látni a karácsonyfán.
  • Jó hír: kis lakásban élőknek, hogy nekik mindig könnyebb díszíteni. Kis alapterületen látványosabb hatás érhető el, mint nagy térben.  A kevesebb ezzel együtt, néha több. A harmónia és a mértéktartás mindennél fontosabb!
  • A karácsonyi díszek kiválasztásánál a fő szabály, hogy a dekoráció alapelemei illeszkedjenek a lakáshoz. Natúr lakásba natúr díszek kerüljenek, ha a falak és a textilek (függöny, párna, stb…) színesek, díszítés tekintetében érdemes a legmeghatározóbb színhez igazodni.

Lássuk, melyek azok a lakásdekorációs elemek amelyek, karácsonykor semmiképpen sem hiányozhatnak a lakásból, ezek az ünnepkör alapszimbólumai: Adventi koszorú, gyertyák, karácsonyfa, csúcs és csillagok, csengő, angyalkák, angyalhaj, gömbdíszek, alma, dió, szaloncukor, mézeskalács díszek, girlandok, csillagszórók, gomba.

 

Említsük meg röviden a stílusokat, ezek közül három alaptípust emelnék ki:

  • Natúr: A természetes karácsonyi dekorálásnál fontos, hogy az elemeket és anyagokat a természet adja. Amennyiben az idő engedi, érdemes a „kincsek” beszerzéséhez egy sétát tenni az őszi – téli erdőben. Aki szereti a természetet és a kreativitást, jó ha tudja, ez a legolcsóbb és „értékesebb”, saját kezűleg is könnye kivitelezhető stílus. Természetes az élő fa alapkövetelmény. A díszítés a fantáziáknak nem szab határt, hiszen a természetes alapanyagok bősége végtelen: rétegelt lemez fadíszek, dió, toboz, szegfűszeggel tűzdelt narancs szeletek, mézeskalács díszek, egész fahéj, papír masnik. Abroszváltásnál figyeljünk arra, hogy a natúr lenvásznak, a juta, az aprókockás-virágos terítők passzolnak leginkább a stílushoz.
  • Antik: A régi karácsonyoknak is emléket állít, aki hagyománytisztelő módon a család antik díszeit aggatja a fára. Nem számít, hogy egy-egy dísz megkopott, esetleg hiányos a festés, ez adja vissza a patináját és idézi fel a múltat. Akár régi fotók is díszíthetik fánkat. A hagyomány- tisztelők fája sem a legdrágább kategóriából kerül ki, hiszen a díszek adottak, igaz a régi darabokból jó sok kell, mert akkor mutatós igazán a fa, ha tömött. Az asztalon fehér, akár a nagymama hímzett abrosza, ezüst vagy ezüstözött hatású karos gyertyatartó, esetleg régi porcelán díszelegjen. Ezek nem csak az ünnep hangulatát fokozzák, hanem a kedves régi emlékek felidézésére is alkalmat ad.
  • Modern: Az a szabály, hogy nincs különösebb szabály. Aki a letisztult vonalakért, az egyszerű formákért, a zsúfoltságtól mentes lakásokért rajong, a fáját is ebben a szellemben díszítse. A fa jellemzője a kevés dísz, melyek távol helyezkednek egymástól. Jellemző a stílusra, hogy törekszünk a díszek kiválasztásánál egy szín meghatározásában. A díszek lehetnek fényesek vagy mattok, tollasak, vagy szőrmókok, szögletesek vagy éppen ellenkezőleg, gömbölyűek. Az asztalon csillogó – fémes hatású abrosz díszelegjen, a tálalás jellemzője a szögletes készletek használata. Asztali dekorációnak hengeres, vagy szögletes natúr gyertyát, stilizált díszeket használjunk.

Végezetül ne felejtsük el kedves olvasók: bátran helyezzünk el minél több helyre gyertyákat, tálakat narancs szeletekkel, szegfűszeggel, fahéjjal díszítve melyeknek fénye és illata a közelgő ünnepre hívja fel a figyelmet, ugyanakkor a várakozás örömével tölt el bennünket.

 

Papp Edit

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.