Szilveszteri menü

Szilveszteri menüt keresgélve bukkantam az alábbi három receptre. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szeretne valami különlegességet felszolgálni a szilveszteri buliban. Az ételekhez jó étvágyat, 2012-re pedig Boldog Új Évet Kívánok!

 

Ital:

A krampampuli

„A társaság létszámához és szomjához méretezve készítsünk elő bort, forralt borhoz való fűszereket, aszalt gyümölcsöket, diót, mandulát és narancsot. Egy külön kis edényben, bögrében, áztassuk erős rumba a süvegcukrot. A hozzávalókból, cukor nélkül, főzzünk forralt bort, majd tegyük fazekastól az asztalra. Tegyük az edényre a tartót, helyezzük rá a megázott süvegcukrot és gyújtsuk meg. Ha épp ilyen apróság hiányzik konyhai felszereléseink végtelen sorából, akkor nyugodtan használjuk azt a hálós-rácsos fém valamit, amit azért vettünk, hogy majd azon át nem fog kifröcskölni a zsír a fazékból, a hússzeletek lepirításakor.

Érdemes a világítás egy részét eloltani, hogy szebben érvényesüljön a láng. Az égő cukor megolvad, kissé karamellizálódik és belecsöpög a meleg borba. Ha el akarna aludni, az áztatás után maradt rummal locsoljuk meg, de óvatosan, nehogy a tűzoltókat is sürgős vendégségbe kelljen hívni. Mikor a cukor teljesen beleolvadt a borba, öntsük bele a maradék rumot és töltsük poharakba. Tegyünk a poharakba a borban főtt gyümölcsökből, magokból is, és adjunk mellé kiskanalat.”

Hideg ételek:

Paprikás csirketekercs

„50 dkg csirkemell, 1 nagy kaliforniai (vagy kápia) paprika, páclé, 2 ek olaj.
A paprikákat kicsumázom és 5-6 cikkre vágom. Meggrillezem és 10 percre egy nylonzacskóba teszem őket. Megszabadítom a most már könnyen leváló héjától és hűlni hagyom. A kicsontozott és bőrétől megtisztított csirkemellet felszeletelem, és a pácba helyezem. 1-2 órás állást követően onnét kiszedem, lecsepegtetem, és egy deszkára helyezem. A grillezett paprikákat a hússzeletekre terítem, és a húsokat feltekerem, hústűvel megtűzöm, olajjal bekenem és forgatva meggrillezem. Hűlni hagyom, hidegen felszeletelem és tálalom.”

Töltött tojás (házikolbásszal)

„5 keménytojás, 4 dkg paprikás házikolbász, lilahagyma.
A főtt tojásokat meghámozom és hosszában kettévágom. A lilahagymát megtisztítom és karikákra vágom. A kolbászt felkarikázom és két-két karikát fektetek a tojásfelületekre. Hagymakarikákkal díszítem.
Egyszerű, nagyon finom töltött tojás!”

 

forrás: http://jokaja.hu

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.