Fizetni kell a bölcsődei gondozásért – kötelező az ovi 3 éves kortól

Az új köznevelési törvény értelmében három éves kortól kötelező lesz  az óvoda, a bölcsődékben pedig külön térítési díjat állapíthat meg a fenntartó. A törvény azt rögzíti, hogy a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.

A jegyző, egyházi és magánintézményben a fenntartó a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.

Az új törvény szerint a hétévesnél idősebb, iskolaéretlen gyerekek az óvodában maradhatna.  Az a gyermek, akinél azt a szakértői és rehabilitációs bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodában maradhat, s ezt követően válik majd tankötelessé.

Hároméves korától kezdve minden kisgyerek óvodába fog járni 2014-től – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Az Országgyűlés elfogadta, többek között, hogy a bölcsődékben az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a gondozásért is külön személyi térítési díjat állapíthasson meg a fenntartó (önkormányzat), mely maximum az egy főre eső jövedelem 25 százaléka lehet.

Térítésmentes marad a bölcsődei gondozás:

  • a rászoruló (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő) gyermeket,
  • a három vagy több gyermeket,
  • a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családok számára,
  • illetve azok részére, akik jövedelemmel nem rendelkeznek.

 

 

forrás: babafalva.hu  /  MTI

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.