Mata Hari

Mata Hari, eredeti polgári nevén Margaretha Geertruida (Grietje) Zelle (1876. augusztus 7., Leeuwarden – 1917. október 15., Párizs) holland származású bártáncosnő. A francia hadbíróság 1917-ben a Németország számára végzett kémkedés vádjában bűnösnek találta és kivégeztette.

Gyermekkorának nagy részét a város egyik régi patrícius házában töltötte, ahová a család 1876-ban költözött. Margaretha-t a családban Grietje néven szólították.

Édesapja egy sapkaüzletet működtetett a városban, de üzleti spekulációk után 1891-ben csődbe ment. Ugyanebben az évben meghalt az édesanyja is, ekkor a család Amszterdamba költözött. Édesapja a kikötővárosban újból megnősült és új felesége pénzéből egy kis petróleumboltot nyitott. Margaretha-t anyai nagyanyja vette magához, majd frízföldi Sneek városkában élő nagybátyjához került. A nagybácsi hamarosan Leiden város óvónő-képző intézetébe íratta be Margaretha-t, aki azonban abbahagyta tanulmányait és egy Hágában élő másik nagybácsihoz költözött.

Egy újság hirdetése útján ismerte meg későbbi férjét. Az addig agglegényként élő John McLeod 20 évvel volt idősebb Margaretha-nál. A férfi katonatiszt volt és megismerkedésük után nem sokkal vissza kellett térnie az akkor Hollandia fennhatósága alatt álló Kelet-Indiák gyarmatra. A jelentős korkülönbség ellenére Margaretha-t teljesen magával ragadta a férfi fellépése, kitüntetései és egyenruhája.

Táncosnői karrierje során Mata Hari rendre kapcsolatba került a francia politikai és gazdasági elit több tagjával is. A német titkosszolgálat felfigyelt kapcsolatrendszerére és H21 fedőnév alatt alkalmazta. A háború kezdetén kifizetetlen számlái és hitelezői elől Hágába menekült, de a kirobbanó háború miatt csak nehezen élt meg.

 

forrás: wikipedia.hu

 

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.