Bethlen bál – 2012

A Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulói nyitották meg szombat este a hódmezővásárhelyi báli szezont.  A 19 órakor kezdődő nyitó táncon az  ifjú lányok gyönyörű, fehér báli ruhában, a fiatalemberek pedig fekete öltönyben járták a Baranyi Anett és Tóth Krisztina koreográfiája alapján betanított táncokat: a klasszikus kavalkádot, a Rómeó és Júlia fantáziát és a csárdást.  A családtagokból, barátokból, régi Bethlenes diákokból álló közönség gyönyörködve és meghatottan figyelte a táncparkettre bevonuló 52 párt. A Rómeó és Júlia musical betétdalára a közönség is oldottabb hangulatba került, sokan tapssal kísérték a zene ritmusát, mindeközben természetesen, rendületlenül villogtak a fényképező apparátusok vakui is.

Nagyon pozitív, hogy a bál ideje alatt a zárt légtérben a dohányzás tiltott volt, bár így a bagózni kívánó ifjak ingben, kabát nélkül járkáltak a plusz huszonfokról a mínuszfokba. Nekik ez talán abban a pillanatban felüdítően hatott, de kétlem, hogy nem okoz meghűlést eme átgondolatlannak tűnő cselekedet.

Meglepő, de a közönség soraiban éppúgy képviseltette magát az idősebb korosztály, mint ahogyan a tini korú fiatalok, és a család egészen kicsi tagjai is. Mondanom sem kell, hogy mindannyian kitartóan roptak a táncparketten – szabad stílusban –  egész éjjel.

Régi korok filmjeiben sokszor látható, hogy a bálozó kisasszonyok miként járnak, táncolnak, viselkednek. Nos, ez a jelen korunkban mintha kissé elkopni látszana. Annál is inkább, mert öltözék tekintetében az önbizalom erős jelenléte volt érezhető a vendégek egy részéről. Mini és még rövidebb kisruhákban érkeztek a hölgyek, annak ellenére, hogy volt, akinek a két combja a térd vonaláig súrolta egymást minden lépésnél. Engem annyira nem zavart, de ez egy bál, mégiscsak.  A ruhafelhozatal tekintetében a fekete szín dominált nőknél, férfiaknál egyaránt, így kifejezetten pezsdítően hatott a szivárványszínű ruhába csomagolt, gyönyörű nő látványa.

A bál, mint mindig, jó hangulatot varázsolt szombat estére. A szülők meghatottak voltak, a fiatalok felszabadultak, s az én szívemet is megcsavargatta, hogy ezek az önfeledten szórakozó, széles mosollyal táncoló fiúk és lányok hamarosan átesnek a nagybetűs élet küszöbén.

Remélem, hogy akkor is hasonló lendülettel, kitartással és optimizmussal válnak társadalmunk felnőtt tagjaivá. Amikor is már a következő generáció veszi fel a szép, fehér báli ruhát…

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.