Mi az a QR kód?

Az okostelefonom birtokbavételével együtt megismertem a QR kódot is. Eleinte ódzkodtam a kódfejtéstől, mára már semmi akadálya, hogy egy kép alapján információkat kapjak egy újságból, egy plakátról, egy aláírásból. Mivel nagy titkosírás rajongó vagyok, e játék abszolút testhezálló számomra. De hogy mi is az a QR kód?

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód (tulajdonképpen pontkód), amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (=gyors válasz) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre, és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. Rendkívül népszerű Japánban, ahol számos plakáton, hirdetésen szerepel és a legtöbb mobiltelefon is képes értelmezni.

Jó tulajdonsága, hogy a sarkokban található jellegzetes négyzet alakú mezők miatt – amelyek egyébként szintén információhordozók – egyrészt könnyű szkennelni, másrészt pedig szinte bármilyen szögből fényképezve (akár elforgatva is) könnyedén azonosítható és feldolgozható jelet kaphat az eszköz.

Ezenkívül alkalmas egyéb marketing eszközként való felhasználásra, illetve internetes üzenethordozóként (webcím, üzenet, sms, névjegy, GPS koordináták stb.), amit ezen az oldalon kívánunk megismertetni veletek. A Lufthansa nemrég vezetett be egy QR-kódos check-in rendszert, ahol az utas a telefonjára kapja a beszálláshoz szükséges QR-kódot, így nincs szükség nyomtatott beszállókártyára csak magára a telefonon lévő kódra, melyet beszállás előtt ellenőriznek.

 
A legtöbb új telefon már rendelkezik saját QR-kód (mobilkód) olvasó szoftverrel, amely nagyban megkönnyíti a QR-kódok beolvasását, mentését és különféle felhasználását.

A leolvasó szoftver a telefonok pl.:market alkalmazásával könnyedén letölthető.

 

forrás: wikipedia.hu, qr-kod.hu

 

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.