A pontosság….

Sokszor kerül az ember kellemetlen helyzetbe, amikor vendégeket vár, vagy időre megy, netán előre bejelentett időpontot kíván igénybe venni. Akár az egészségügyben, akár magánlátogatás alkalmával, szinte mindenki átélte már az időpontok és az idegtépő várakozás egyik vagy másik oldalát.

 

Manapság szinte már senki sem csinál ügyet abból, ha a meghirdetett előadás megkezdése után öt-tíz perccel, netán a második félidőre érkezik meg. Típusos a megbeszélt találkozók lekésése, a kezdő időpont semmibevétele. Kellemetlen a meghívónak, kellemetlen a fellépőnek és még kellemetlenebbnek kellene, hogy legyen az elkéső számára.,

A kölcsönös tisztelet jegyébe egy- két perc belefér, de egy üzleti tárgyalás, vagy ebédmeghívás semmiképpen nem bírja el a késői érkezést. Nem csak az előkészületek semmibevételét, de egyfajta tiszteletlenséget, megbízhatatlanságot is tükröz a várakoztató.

 

Amikor egy orvosi időpont alkalmával a megadott óra és perc teljesen hiábavalónak bizonyul és még vagy fél órát, vagy akár egészet várakozni kell a sorosság megtörténtéig- bizony ideges lesz az ember. Ám éppen ilyen ideges lesz akkor is, ha mint vendégváró már ötödjére melegít a levesen, vagy kiszárad a nagy gonddal elkészített étel.

Persze vannak indokolt késések, melyek leginkább a tömegközlekedési eszközök kiszámíthatatlanságán alapulnak és lehet dugó és egyéb akadályoztatás is, azonban létezik egy ma már igen elérhető kellék a telefon, mellyel lehet jelezni a kését és annak okát, illetve az érkezés várható újabb időpontját.

 

Mindenképpen érdemes élni ezzel a lehetőséggel esélyt adva annak, hogy a vendéglátó, előadást szervező, vagy éppen üzletfél megbecsülve, megtisztelve érezze magát, s elkerülhessünk egy olyan felesleges konfliktust, mely egyik fél részére sem zárulhat pozitív lecsengéssel.

 

A pontosság a királyok erénye, de milyen jó érzés, ha mi magunk tapasztaljuk meg akár az egyik, akár a másik oldalon várakozunk.

 

 

KM.

fotó:deviantart.hu

Ez is kedvelheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.